21 februarie 2019

Investigaţie în Italia după presupusa răpire a unei adolescente de către serviciile secrete din Coreea de Nord

Mihai Draghici

Autorităţile italiene au iniţiat o anchetă după apariţia unor informaţii privind dispariţia fiicei unui diplomat nord-coreean, existând suspiciuni că adolescenta a fost transferată forţat în Coreea de Nord de agenţi ai serviciilor secrete din această ţară.

Sursă foto: Mediafax

Adolescenta dispărută este fiica lui Jo Song-Gil, fost ambasador nord-coreean în exerciţiu la Roma, dispărut în noiembrie 2018, împreună cu soţia, după ce au vrut să dezerteze. Fiica lor, în vârstă de 17 ani, este dispărută tot din noiembrie 2018, existând suspiciuni că a fost răpită şi repatriată de serviciile nord-coreene, informează agenţia ANSA şi postul RAI News.

Surse din cadrul serviciilor secrete sud-coreeene, citate de agenţia de presă Yonhap, au declarat că adolescenta a fost transferată forţat în Coreea de Nord.

Ambasada Coreei de Nord la Roma a informat Ministerul italian de Externe pe 5 decembrie 2018 că Jo Song-Gil şi soţia acestuia au părăsit Ambasada pe 10 noiembrie, iar fiica a cerut repatrierea pentru a locui cu bunicii şi a fost transferată pe 14 noiembrie 2018, însoţită de personalul misiunii diplomatice.

Cazul a generat polemici ample în Italia, în contextul în care informaţiile despre acest caz au devenit publice joi. "Serviciile secrete nord-coreene au răpit-o de pe teritoriul Italiei pe fiica ambasadorului Jo Song-Gil? Este un incident extrem de grav. Matteo Salvini trebuie să vină în Parlament pentru a oferi explicaţii", a reacţionat Maria Edera Spadoni, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi membră a formaţiunii Mişcarea Cinci Stele (M5S).

Însă Matteo Salvini, vicepremier, ministru de Interne şi lider al partidului Liga Nordului, a transmis că nu a avut cunoştinţă despre cazul adolescentei nord-coreene, subliniind că el nu are nicio responsabilitate. "Întrebaţi la Ministerul de Externe, este o problemă între ambasade! Eu nu ştiam nimic, nu am nicio treabă cu acest caz", a declarat Salvini la Rai Radio1.

Ambasadorul Jo Sing-Gil, în vârstă de 47 de ani, a dispărut în noiembrie 2018, împreună cu soţia. Potrivit unor surse de la Seul, diplomatul şi soţia sa sunt sub protecţia serviciilor secrete occidentale şi aşteaptă să primească azil politic în Statele Unite.

Regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, este acuzat de grave încălcări ale drepturilor omului, fiindu-i atribuite inclusiv execuţii şi acţiuni de reducere la tăcere a disidenţilor. Persoanele care încearcă să fugă din Coreea de Nord şi rudele acestora riscă pedepse foarte grave.