12 iunie 2023

Investigaţie: China a „scăpat” COVID-19 din laboratorul Wuhan

Florin Jipa

Cercetătorii chinezi studiau încă din 2012 nouă tipuri de coronavirusuri similare cu COVID-19. Armata chineză s-a alăturat proiectului pentru a transforma coronavirusurile în arme biologice. Folosind şoareci de laborator, cercetătorii au ajuns la o rată a mortalităţii de 75%. În noiembrie 2019, trei cercetători s-au îmbolnăvit, având simptome COVID-19. Cercetătorul militar chinez, Zhou Yusen, a obţinut într-un timp record un vaccin, în februarie 2020.

Sursă foto: Hepta

O investigaţie a jurnaliştilor de la Sunday Times Insight arată cum a „scăpat” China coronavirusul din laboratorul din Wuhan. Cercetătorii studiau încă din 2012 nouă tipuri de coronavirusuri similare cu COVID-19. Armata chineză s-a alăturat proiectului şi a desfăşurat experimente secrete pentru a transforma coronavirusurile în arme biologice.

La ce concluzie au ajuns jurnaliştii şi ce dovezi au folosit?

Cercetătorii de la Wuhan, împreună cu armata chineză, lucrau la crearea unor coronavirusuri mortale, chiar în timpul izbucnirii epidemiei COVID-19. Investigatorii americani au concluzionat că sunt puţine informaţii, deoarece armata chineză a fost implicată şi cercetările au fost clasificate.

Cercetările pe coronavirus la Institutul din Wuhan au început încă din 2003, culmea cu fonduri atrase din SUA, de la o fundaţie din New York care avea un preşedinte zoolog, dr Peter Daszak, născut în Marea Britanie, prieten cu o cercetătoare chineză, dr Shi Zhengli, care lucra în domeniul coronavirusului. În cadrul proiectului, cercetători americani i-au învăţat pe chinezi tehnici de manipulare a virusurilor mortale. Acest lucru a fost posibil după ce în 2002, în regiunea Guangdong, a fost o primă epidemie de coronavirus, care a ajuns în 29 de ţări, a infectat 8.000 de oameni şi a ucis 774. Findaţia americană a încercat să ajute China să înţeleagă coronavirusurile şi să se protejeze pe viitor de o nouă epidemie.

În 2012, cercetătorii din laboratorul Wuhan au început să studieze coronavirusurile liliecilor din peşterile din Wuhan. În 2016, au studiat decesul unor muncitori dintr-o mină din Yunnan. În loc să raporteze incidentul, cercetătorii chinezi au mutat probele la Institutul din Wuhan şi au studiat militarizarea coronavirusurilor periculoase, iar armata s-a alăturat acestui proiect care devine clasificat. Folosind şoareci de laborator, cercetătorii au ajuns la o rată a mortalităţii de 75%. În noiembrie 2019, trei cercetători s-au îmbolnăvit, având simptome COVID-19. Cercetătorul militar chinez, Zhou Yusen, a obţinut într-un timp record un vaccin, în februarie 2020 şi sunt indicii că guvernul chinez lucra la un vaccin înainte de declararea pandemiei de SARS COV-2.

 

A învăţat ceva omenirea după această pandemie pentru a evita un nou dezastru pe viitor?

Şapte milioane de oameni au murit la nivel global. Coronavirusul a băgat în carntină o întreagă planetă, ne-a schimbat vieţile şi distrus economiile. În acest caz, oamenii au încercat să prevină efectele unei pandemii şi au creat, din greşeală, una. De asemenea, militarizarea unor astfel de proiecte este foarte periculoasa. Principala lecţie pe care ar trebui să o înveţe statele care se joacă cu armele biologice este că nici ele nu pot fi protejate: China a fost una dintre ţările care a avut cel mai mult de suferit.