07 septembrie 2020

Interviu Iulian Fota: România are nevoie de o politică internă bună pentru a face faţă unei politici internaţionale turbulente

Florin Jipa

România are nevoie de o politică internă bună, pentru o politică externă de succes, a declarat Iulian Fota, director general al Institutului Diplomatic Român, la Conferinţa „Black Sea and Balkans Security Forum”, organizată de către New Strategy Center, în parteneriat cu MApN şi MAE, în zilele de 4 şi 5 septembrie, la Bucureşti.

„Ca să poată să facă faţă România cu succes oricărei ameninţări serioase din viitor şi aici nu este numai Rusia, lista de probleme este tot mai lungă din păcate şi ea tot creşte, România va trebui să strângă rândurile, să aibă mai multă coerenţă şi coeziune internă, să se găsească mai uşor soluţii pentru problemele structurale mari ale ţării,” a declarat Fota.

Acesta a invitat partidele politice să colaboreze mai mult în identificarea acestor soluţii, decât să urmărească o luptă „oarbă pentru putere, iar după ce obţin puterea să-şi dea seama că nu ştiu ce să facă cu ea”.

Iulian Fota a mai declarat că lucrurile din exterior pot fi greu influenţate de o ţară mică sau mijlocie ca România, în timp ce politica internaţională are o logică a ei care este una turbulentă, aşa că ţara noastră are doar varianta întăririi interne.

„Diplomaţia românească este ceva mai activă decât era altă dată, deoarece simţim şi noi vremurile proaste şi ne dăm seama că trebuie să venim cu un răspuns adecvat,” a precizat Fota.

Acesta a adăugat că experienţa României în delimitarea platoului continental în Marea Neagră ar putea ajuta la găsirea unei soluţii tensiunilor dintre Grecia şi Turcia.

„România are ceva experienţă când vine vorba de delimitări, de platouri continentale, când vine vorba de graniţe maritime. Ştiţi că am avut acea speţă legată de Ucraina, iar împreună ne-am dus şi am rezolvat-o prin mijloace de drept la Haga. Cred că experienţa asta a noastră este utilă şi altora,” a mai completat Iulian Fota.

Iulian Fota a spus că politica de mediere are o anumită tradiţie la noi, iar ministrul de externe Bogdan Aurescu a discutat cu omologul turc pentru soluţionarea conflictului prin măsuri paşnice.

Diplomatul român a mai completat că „apelul nostru pentru toate forţele implicate a fost întotdeauna de a căuta o soluţionare paşnică acestor tensiuni, acestor diferende.”