24 august 2019

INTERVIU cu un pilot AWACS: Noi suntem „ochii” care supraveghează spaţiul aerian NATO

Andreea Soare

Un pilot al unei aeronave de Avertizare Timpurie şi Control (AWACS) de tip E-3A Sentry, din cadrul Forţelor NATO a oferit, la BIAS 2019, un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, în care a vorbit atât despre cariera de pilot, cât şi despre modalitatea în care avioanele AWACS ajută la menţinerea securităţii în spaţiul aerian NATO.

Sursă foto: Mediafax

Redăm interviul integral:

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru tinerii care doresc să urmeze cariera de pilot militar?

Pilot: Este o întrebare dificilă. În zilele noastre, aviaţia se dezvoltă pe toate planurile. Toate companiile aeriene sau forţe aeriene, din diferite state, caută tineri care îşi doresc să zboare, astfel că sunt multe opţiuni. Aceştia pot aplica la forţele aeriene şi pot parcurge perioada respectivă de antrenament pentru a vedea dacă sunt pregătiţi. Însă, cum industria se dezvoltă atât de mult, şansele acestora sunt foarte mari.

Reporter: Care sunt calităţile pe care aceştia ar trebui să le aibă?

Pilot: Se caută, în general, oameni care să fie ponderaţi, nici prea nerăbdători, nici prea lenţi. 

Reporter: Care este cea mai interesantă experienţă pe care aţi trăit-o ca pilot?

Pilot: Grea întrebare. Încă îmi amintesc primul zbor. Cred că fiecare pilot încă se gândeşte la primul său zbor pe cont propriu. Este vorba despre acel moment în care instructorul îţi spune: <<De azi, zbori singur!>>. Este copleşitor, însă te vezi dintr-odată singur în avion, după o perioadă lungă de training, şi parcă totul se aşează cum te-ai gândit. La început este puţin emoţionant, dar odată ce începi să zbori totul funcţionează ca în ziua în care erai la training. Zborul se transformă, din acel moment, într-un un zbor obişnuit.

Reporter: Cum ajută aeronavele AWACS la menţinerea securităţii în spaţiul aerian?

Pilot: Noi suntem „ochii” care supraveghează spaţiul aerian NATO. Noi asigurăm imaginea a ceea ce se întâmplă în special în zonele care nu au acoperire radar, deasupra apei sau la graniţele spaţiului NATO. Noi oferim, aşadar, o imagine complexă pe care o transmitem apoi la sol  liderilor, ce se află în bazele NATO, pentru a lua o decizie. Aceste informaţii, pe care noi le oferim, îi ajută să afle ce se întâmplă în spaţiul aerian şi să ia decizia corectă.  

Aeronava NATO AWACS E-3A, din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control (NATO Airborne Early Warning & Control  Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, revine la BIAS 2019. Plin de aparatură şi cu o uriaşă antenă radar deasupra, Boeingul E-3A Sentry AWACS supraveghează spaţiul aerian, dar şi coordonează toate celelalte avioane aliate în diverse misiuni, transmiţând informaţii în timp real tuturor.