20 mai 2022

Interviu cu Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Mihai Panait: În acest moment, marea este sigură

Monitorul Apărării şi Securităţii

Contraamiralul Mihai Panait, şeful Statului Major al Forţelor Navale, a vorbit la BSDA, pentru Aleph News şi Monitorul Apărării şi Securităţii, despre cum menţin Forţele Navale Române securitatea Mării Negre şi despre echipamentele cu care se prezintă această categorie de forţe la Black Sea Defense and Aerospace.

„În acest moment, marea este sigură, sunt rute de navigaţie stabilite din timp de către Forţele Navale Române, sunt rute de nagivaţie şi pase de acces pe care le cercetăm zilnic cu forţele din cadrul Marinei Militare, din Forţele Navale Române, şi mă refer aici la unităţi navale şi elicoptere şi la UAV-urile pe care le avem în coordonare cu partenerii noştri din cadrul gărzii de coastă. Au, de asemenea, şi nave care execută misiuni împreună cu noi. Avem şi partenerii din NATO, cu avioane de patrulare maritimă, care cercetează împreună cu noi pe un calendar bine stabilit, astfel încât să păstrăm libertatea de navigaţie în aria, în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române”, a declarat contraamiralul Mihai Panait, pentru Monitorul Apărării.

„Ştim să ne facem profesia, meseria şi pentru multele nave comerciale care în perioada aceasta execută misiunile dumnealor de transport comercial să înţeleagă că asigurăm această libertate de navigaţie şi vom interveni de fiecare dată când va fi nevoie”, a continuat acesta, întrebat ce le transmite celor care navighează acum în Marea Neagră, într-un context de securitate dificil.

„Suntem la standul Forţelor Navale Române unde se poate vedea un elicopter Puma Naval şi, de asemenea, standul scafandrilor noştri EOD, ceea ce demonstrează faptul că avem capabilităţi şi putem să luptăm împotriva acestui pericol un mod eficient”, a mai spus acesta.