14 mai 2019

INTERVIU cu rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu: Există preocupare peste tot privind securitatea cibernetică

Laura Buciu

Rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Ioan Bondrea, a vorbit, într-un interviu acordat MAS, despre modul în care se pregăteşte Europa pentru viitorul în schimbare, în contextul în care globalizarea a adus, pe lângă beneficii, multă instabilitate şi riscuri asupra securităţii cibernetice.

Rectorul Universităţii "Lucian Blaga" (ULB) din Sibiu, prof. ing. Ioan Bondrea, a vorbit într-un interviu acordat Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS) după conferinţa internaţională "Viitorul Europei. Perspectivele evoluţiei contemporane", despre modul în care se vede viitorul unei Europe în care se simte o "dinamică accelerată a schimbărilor".

Reporter: Domnule rector, suntem la o conferinţă academică în care au fost expuse mai multe subiecte legate de securitatea naţională şi internaţională.

Prof. ing. Ioan Bondrea: Trăim într-o dinamică accelerată a schimbărilor. Întotdeauna aceste schimbări sau dorinţe dacă nu neapărat schimbări se fac în prag de alegeri fie europarlamentare, fie naţionale şi atunci sigur lucrurile iau o viteză ceva mai mare. Dar în orice caz, această conferinţă şi-a propus prin panelurile desfăşurate să fie o tribună a opiniilor, a părerilor specialiştilor din mediul academic, din mediul administraţiei europene sau naţionale, despre o serie de probleme cu care se confruntă nu numai Europa, dar în general lumea de azi, o lume care prin globalizare a adus, sigur, foarte multe beneficii, dar sigur a adus şi pe alocuri multe semne de întrebare şi chiar insecuritate. S-a discutat, au fost paneluri pe zona unei Europe cu o viteză sau cu mai multe viteze, despre ceea ce înseamnă securitatea şi apărarea în Europa, despre vecinătăţi ale României şi despre ceea ce înseamnă astăzi provocările date de digitalizare şi, pentru că am vorbit de securitate, sigur există o preocupare deosebită nu numai în România, dar şi în lume în ceea ce priveşte cybersecurity, lumea aceasta informatizată sigur sunt foarte multe întrebări.

Reporter: Pentru că tot vorbeaţi despre digitalizare şi securitate cibernetică, au fost aceste subiecte luate în discuţie la această conferinţă?

Prof. Ioan Bondrea: Sunt nenumărate provocări în această direcţie şi e nevoie de o strategie, în primul rând o strategie naţională pe zona digitalizării şi după aceea să ne fixăm noi strategiile şi elementele importante de unde să pornim. Una dintre ele este educaţia. Nu degeaba în zona educaţiei trebuie să intrăm cu ceea ce înseamnă digitalizare, informatizare, dar în acelaşi timp putem să vedem la zona de administraţie şi în alte zone. De altfel preocupările noastre în universitate, prin Facultatea de Inginerie, sunt de a crea în universitate un Hub, un Hub de digitalizare concomitent cu partenerii noştri din zona de ştiinţe politice pentru a crea un program, în primul rând un program postuniversitar şi apoi să extindem la ceea ce înseamnă licenţă şi master a unui program de cybersecurity.

Reporter: Este Universitatea din Sibiu capabilă în acest moment să aibă programe atât de avansate, să pregătească specialişti în securitate naţională, internaţională la orice nivel?

Prof. Ioan Bondrea: Da, deocamdată am startat acest program postuniversitar şi se referă în primul rând la ceea ce înseamnă disciplinele din acest program, care se derulează pe o perioadă de şase luni şi se adresează în zona de administrator de sisteme informatice din instituţii publice, cât şi din instituţii private. Şi aceştia să fie pregătiţi pentru ceea ce înseamnă cybersecurity şi pregătiţi pentru provocările din acest moment.

Reporter: În zona de politică internaţională, relaţii internaţionale se pot pregăti specialişti?

Prof. Ioan Bondrea: Da, există un departament de relaţii internaţionale şi studii de securitate în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii în care există programe atât de licenţă cât şi de master şi există preocupări şi chiar granturi câştigate pe această zonă de către colegii mei.

Conferinţa Internaţională „Viitorul Europei. Perspectivele evoluţiilor contemporane” a fost organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în colaborare cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning Bucureşti.