24 august 2019

INTERVIU cu pilotul Ion Alexandru: Aeroclubul României este coloana vertebrală a BIAS

Andreea Soare

Pilotul Ion Alexandru, fost comandant al Aerodromului Clinceni şi membru al Aeroclubului României, a vorbit, pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, despre ce înseamnă BIAS pentru România şi care sunt dorinţele tinerilor piloţi de astăzi.

Sursă foto: Mediafax

Vă redăm interviul integral:

Reporter: Ce aduce nou ediţia BIAS de anul acesta faţă de ediţiile trecute?

Ion Alexandru: Evenimentul este aproape acelaşi. Noi încercăm să aducem invitaţi de afară şi totodată să le ţinem piept. Este cel mai mare eveniment de aviaţie din România. Prima ediţie a fost în 2009. Sunt norocos să zbor de la prima ediţie şi, încă de la prima ediţie, co-organizator a fost Aeroclubul României. Deci, aş putea spune că Aeroclubul României este coloana vertebrală a evenimentului. De la Aeroclubul României a venit iniţiativa acestui eveniment şi apoi au urmat colaborările cu MApN şi restul invitaţilor străini. S-a dorit a fi un eveniment dedicat oraşului Bucureşti şi aviaţiei, în general, pentru că nu existau astfel de show-uri până acum.

Reporter: Ştim că prin intermediul acestui eveniment Aeroclubul României promovează şi cariera de pilot. Cum încurajaţi dumneavoastră tinerii care doresc să îmbrăţişeze această carieră?

Ion Alexandru: Acesta este unul dintre cele 15-20 de evenimente prin care promovăm acest lucru. Permiteţi-mi să fiu subiectiv şi să spun că cel mai frumos eveniment dedicat tinerilor are loc la Clinceni. Organizăm de zeci de ani, la Clinceni, de Ziua Copilului, Clinceni Air Show. Anul acesta, din păcate, nu l-am putut organiza din cauza stării pistei. La un eveniment de asemenea anvergură, cum este BIAS, sunt mai multe restricţii de securitate şi este mai greu pentru tineri să intre în contact cu aeronavele, dar văd foarte multe lucruri. Într-adevăr, numărul copiilor înscrişi în Aerocluburile teritoriale, Aeroclubul României are 16 aerocluburi teritoriale în România a crescut, în special începând cu 2009, când au avut loc schimbări şi în conducerea Aeroclubului şi am început să punem bazele unor echipe de demo.

Reporter: Ce calităţi ar trebui să aibă un tânăr pentru a deveni pilot?

Ion Alexandru: Să îşi dorească, în primul rând, şi să fie sănătos. Restul ţine de timp.

Reporter: Care a fost cea mai interesantă experienţă a dumneavoastră ca pilot?

Ion Alexandru: Au fost foarte multe, însă pentru mine, ca instructor de aviaţie, cel mai frumos moment este acela în care zbor cot la cot cu elevii mei. Din păcate am părăsit, anul trecut, funcţia de comandant al Aerodromului Clinceni, iar acum lucrez în cadrul unei companii aeriene în care nu mică mi-a fost surprinderea să întâlnesc foşti elevi de-ai mei. Pe de-o parte, menirea instructorilor şi a acestor aerocluburi este de a duce elevii spre ceea ce înseamnă aviaţie superioară. Pe de altă parte, mulţi dintre elevii mei au ajuns să facă acrobaţie, iar asta cred că sugerează multe. Mai mult decât atât, au fost şi sunt mai buni decât mine şi cred că asta este cel mai important.

Reporter: Pe ce avioane vor să zboare tinerii piloţi cărora le-aţi fost instructor?

Ion Alexandru: Pe avioane de top, bineînţeles! Dorinţele lor sunt, totuşi, împărţite. Eu cred că majoritatea visează aviaţie comercială. Unii ajung să facă performanţă în această ramură, sportivă, în acrobaţia de performanţă, alţii se îndreaptă către aviaţia comercială. Numitorul comun este acelaşi, zborul.