20 mai 2022

Interviu cu Philippe Darche, director marketing Naval Group: În contextul actual, o navă care are capabilităţi de suprafaţă şi subacvatice este perfectă regiunii Mării Negre

Monitorul Apărării şi Securităţii

Philippe Darche, director de marketing în cadrul companiei Naval Group, a declarat, într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, că navele construite de compania pe care o reprezintă, care are capabilităţi de suprafaţă şi subacvatice şi tehnologii de ultimă generaţie, ar fi perfecte pentru regiunea Mării Negre.

MAS: În a doua zi a expoziţiei BSDA, suntem la standul Naval Group şi l-am invitat pe domnul Philippe Darche, director de marketing al companiei, să ne spună câte ceva despre perspectiva globală a companiei Naval Group. Domnule director, ce ne puteţi spune despre perspectiva dumneavoastră globală?

Philippe Darche: Mulţumesc pentru invitaţie. Naval Group este un furnizor vechi al Marinei Franceze. Facem designul şi construim submarine şi  nave de suprafaţă în principiu pentru Marina Franceză dar, de mulţi ani, şi pentru alte clienţi străini, oriunde în lume. Suntem şi o companie care integrează sistemele de luptă, deci oferim nave de război de performanţă, submarine şi nave de suprafaţă peste tot în lume, multor clienţi, şi suntem foarte fericiţi să fim aici, în România, la expoziţia BSDA, pentru a promova calităţile noastre şi perspectivele pe care le oferim acestei lumi periculoase.

MAS: Dacă vă uitaţi la zona operaţională a Mării Negre, pare cumva mai mică în comparaţie cu alte zone în care Naval Group îşi proiectează navele de război. Aceasta este o zonă de interes pentru NATO şi ţările din jur în prezent. Care ar fi capabilităţile pe care Naval Group este pregătită să le ofere sau urmează să le dezvolte în viitorul apropiat pentru a răspunde la aceste ameninţări?

Philippe Darche: Putem avea discuţii cu marinele din zonă privind submarinele şi navele de suprafaţă. Am avut succes, în trecut, cu Marina Egipteană, în Mediterana de Est, când am făcut designul şi am produs nava din clasa corvetelor, cea din spatele meu, iar aceasta este o corvetă perfect adaptată şi contextului şi mediului din Marea Neagră.  Este o navă capabilă, dar compactă, care poate fi utilizată atât în ape puţin adânci, cât şi în larg, deci are capabilitatea de a face faţă mărilor adânci, aşa ca Marea Neagră. În contextul actual, o astfel de navă cu capabilităţi de suprafaţă şi subacvatice, cu o tehnologie completă de ultimă generaţie, cu senzorii şi armele integrate la bord de Naval Group este potrivită acestei regiuni.

MAS: În Europa, vorbind despre Busola Strategică, UE încearcă să dezvolte pe cont propriu o corvetă. Este Naval Group gata să aloce resurse pentru acest efort comun?

Philippe Darche: Nu doar că intenţionează, ci deja face asta. Investim deja în proiecte europene comune, în navele de suprafaţă, iar cu şantiere navale europene cu care astăzi suntem într-o competiţie, în viitor putem fi parteneri. Deci da, desigur.