23 mai 2022

INTERVIU cu Mike Ellison, Raytheon Missile & Defense: Ne extindem parteneriatele şi cooperarea cu industria românească

Monitorul Apărării şi Securităţii

Mike Ellison, director al Raytheon Missile & Defense pentru Europa de Est, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Monitorului Apărării şi Securităţii la BSDA 2022, că Raytheon are o perspectivă pozitivă privind prezenţa companiei în România şi cooperarea cu industria românească.

MAS: Ce ne puteţi spune despre activităţile dumneavoastră în România şi despre MoU pe care îl aveţi cu România?

Mike Ellison: Excelentă întrebare. Ne extindem parteneriatele şi cooperarea cu industria românească, cu guvernul român. Acum două săptămâni, am semnat un MoU cu Electromecanica şi suntem încântaţi să producem rachete Skyceptor în România.

MAS: Care este experienţa dumneavoastră cu industria românească? Cum vedeţi perspectiva colaborării sau posibilitatea ca România să devină un partener pe termen lung al companiei dumneavoastră?

Mike Ellison: Avem deja cu Aerostar acorduri pe termen lung pentru producerea unor piese pentru Patriot, am semnat un MoU cu Romaero, tocmai am semnat cu Electromecanica, am evaluat peste 20 de companii care ar putea face afaceri cu noi. Deci avem o perspectivă pozitivă pe termen lung despre prezenţa Raytheon în România.

MAS: Vedem că războiul modern aduce multe necunoscute pentru armată. Se cer tot timpul îmbunătăţiri ale echipamentelor, aşadar, lucraţi la întâmpinarea provocărilor din câmpul de luptă, mai ales având în vedere situaţia din Ucraina şi cum ambele echipe luptă. Cum vedeţi nevoia de rachete pentru războiul modern în viitor?

Mike Ellison: Ştiu că România a început modernizarea (n.r. a Armatei) în urmă cu şase ani. Ne ocupăm de aceste eforturi de modernizare. Războiul din Ucraina a crescut eforturile de modernizare şi lucrăm îndeaproape cu Guvernul României şi Armata României privind îndeplinirea cerinţelor lor.

MAS: Ce ne puteţi spune despre apărarea stratificată?

Mike Ellison: Raytheon răspunde cerinţelor şi nevoilor României, iar România a cerut sisteme de apărare cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune. Raytheon are soluţii şi capabilităţi care răspund acestor cerinţe.