25 mai 2022

INTERVIU cu Marinică Mîrzu, GDELS: Planul General Dynamics este de a rămâne în România

Andreea Soare

Marinică Mîrzu, Director General GDELS, fabrica din România care produce transportoarele Piranha V, a declarat într-un interviu acordat Monitorului Apărării şi Securităţii, cu ocazia expoziţiei BSDA 2022, că General Dynamics plănuieşte să rămână în România, unde deja a investit în ultimii patru ani în construirea unei fabrici. Compania plănuieşte să doteze Armata României şi cu alte tipuri de vehicule.

MAS: Spuneţi-ne câteva detalii despre transportorul de lângă noi. Ce poate face acest blindat?

Marinică Mîrzu: Transportorul Piranha V este o maşină de luptă pe roţi, 8x8, care are o mare mobilitate, putere de foc, un turn de calibru de 30 mm, pe o turelă telecomandată şi care oferă o protecţie de nivel înalt echipajului, la balistic şi antimină.

MAS: Am văzut în alte ţări care au acest transportor că au şi alte tipuri de armament în afară de turnul de 30 de mm, precum aruncătoare, sisteme de lansare antitanc... Aveţi în vedere să puneţi astfel echipamente şi pe transportoarele pentru România?

Marinică Mîrzu: Da, platforma de bază a transportorului de luptă Piranha 5 permite să se construiască şi derivate ale acestui transportor. Se construiesc şi în România. Acum este în curs de execuţie ultima parte a acestor derivate. Este vorba despre aruncătorul de bombe de 120 de mm, maşina de evacuare tehnică, evacuare medicală, de luptă împotriva NBC. Deci da, pe Piranha V se pot construi diverse aplicaţii.

MAS: În acest moment, situaţia este asigurată pentru două brigăzi, Craiova şi Bistriţa. Aveţi în plan o colaborare cu Armata României pentru a dota şi celelalte brigăzi cu acest transportor?

Marinică Mîrzu: Planul General Dynamics este de a rămâne în România, după ce,  în urmă cu patru ani, s-a investit aici pentru a se construi o fabrică. Vrem să construim aici, cu sprijinul local pe care îl acordăm trupelor noastre, mai multe tipuri maşini de luptă, mai multe Piranha 5, poate şi maşini pe şenile, depinde de ce nevoi are Ministerul Apărării Naţionale.