04 mai 2019

INTERVIU cu Iulian Chifu: Statele Unite sunt o componentă indispensabilă a securităţii Europei/ O armată europeană autonomă în raport cu NATO este puţin probabilă

Nicolae Oprea

Profesorul Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Monitorului Apărării şi Securităţii, că o armată europeană autonomă în raport cu NATO este puţin probabilă, în primul rând pentru că 82% din investiţiile în securitatea şi apărarea europeană, după Brexit, vor fi asigurate de state din afara UE, precum SUA, Marea Britanie sau Turcia.

Profesorul Iulian Chifu afirmă că România nu poate să-şi asume un rol în NATO, ca un pol de stabilitate în zona Mării Negre, fără să-şi rezolve problemele interne de coeziune, dar şi în ceea ce priveşte linia de decizie.
 
De asemenea, fostul consilier prezidenţial precizează, într-un interviu acordat pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii, că o Armată Europeană, autonomă de NATO nu poate exista.
 
Redăm integral interviul:
 
MEDIAFAX: Credeţi că este posibilă înfiinţarea unei Armate Europene, aşa cum au afirmat anumiţi lideri europeni, Armată care să fie autonomă de NATO?
 
Iulian Chifu: Nu cred că s-a pus vreodată problema de o asemenea autonomie. De altfel, proiectul de Armată Europeană, cel în varianta Sarkozy, la Sorbona, a fost el însuşi transformat în Iniţiativa de Intervenţie Europeană, care a fost cu un nivel de ambiţie ceva mai redus, şi chiar şi această iniţiativă s-a dovedit că nu este conformă cu politica de apărare şi securitate europeană, şi în momentul de faţă este o perioadă de regândire, să vedem un nou proiect pe care Franţa l-ar propune ca să complinească şi nevoile şi interesele sale, pe de altă parte să se pună de acord cu opţiunile convenite deja la nivel european. Deci, formula de Armată Europeană în sensul clasic şi autonomă în raprot cu NATO este puţin probabilă, în primul rând pentru că 82% din investiţiile în securitate şi apărare europeană, după momentul Brexit, vor fi asigurate de state din afara Uniunii Europene. În ordine: Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Norvegia şi Canada. În consecinţă, este puţin probabilă pentru că nu ai capacitatea internă proprie.
 
MEDIAFAX: Cum ar trebui să răspundă România la o astfel de iniţiativă?
 
Iulian Chifu: Eu cred că trebuie să urmărească orice iniţiativă care vine pe această direcţie, să fie în relaţii cu partenerii săi şi să-şi reafirme poziţiile. Poziţia principală este că Statele Unite reprezintă o componentă indispensabilă a apărării securităţii europene. Nu trebuie vreodată ca partenerii noştri să ne pună să alegem între Statele Unite şi Uninea Europeană sau între NATO şi ESDP (Politica Europeană de Securitate şi Apărare -n.red.)
 
MEDIAFAX: Este Europa de Est o zonă vulnerabilă în cadrul NATO?
 
Iulian Chifu: Nu ştiu dacă din cadrul NATO. Fiecare din zonele georgrafice au categorii de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi, care sunt deja cartografiate, şi unde există capabilităţi, în mai mică sau mai mare măsură, care răspund, care pot contracara aceste riscuri şi ameninţări şi pot linişti vulnerabilităţile. Flancul estic este, într-adevăr, mai văduvit de o prezenţă internaţională, deşi cu ultimele capabilităţi am văzut că am echilibrat lucrurile, cu această forţă de reacţie rapidă. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că la ultima ministerială de la Washington, tocmai aceea de 70 de ani de la înfiinţare a NATO, a avut drept temă Marea Neagră, cu un angajament NATO, cu nişte afirmaţii foarte clare ale secretarului general, inclusiv cele care se referă la perspectiva Georgiei de a deveni membru al NATO.
 
MEDIAFAX: Ce rol trebuie să joace România, ca şi pol de stabilitate, aici, în zona Mării Negre?
 
Iulian Chifu: Ca să-şi poată asuma orice rol, în primul rând România trebuie să-şi rezolve problemele interne de coerenţă, de coeziune şi de linie de decizie. Constituţional, ele sunt stabilite, dar mai vedem din când în când anumite poziţii care ies dintr-o ordine constituţională şi dintr-o verticală stabilită la nivel internaţional. În primul rând, trebuie să ne consolidăm împotriva unor vulnerabilităţi ale noastre. De aici înainte, nivelul de ambiţie trebuie stabilit şi în funcţie de resurse. Este foarte simplu să te autoindentifici ca lider regional sau element foarte specific în eşafodajul NATO, cât timp nu ai pe teren instrumentele cu care să poţi face aceste lucruri să se întâmple.
 
MEDIAFAX: În ceea ce priveşte ameninţările cibernetice, reprezintă acestea o problemă de securitate în Europa?
 
Iulian Chifu: Este deja asumat la nivel global. Ameninţările cibernetice sunt prezente, sunt cele care crează cele mai mari dificultăţi. La ultima reuniune am văzut audierile din Congres, în care băncile ne spuneau că ameninţările cibernetice sunt cele mai importante la adresa integrităţii financiare. Cea de-a doua componentă este cea care ţine de războiul informaţional. Ele merg cumva în pereche şi am văzut ce s-a întâmplat în Statele Unite, aşa s-a întâmplat şi cu Brexit-ul în Marea Britanie, utilizându-se ţinte şi informaţii extrase din diferitele servere, cum sunt mailurile doamnei Clinton, şi ulterior folosite în război informaţional împotriva unui candidat, în alterarea mersului alegerilor, în alterarea existenţei unor instituţii.
 
MEDIAFAX: Factori precum naţionalismul radical reprezintă un pericol pentru securitatea în zona Mării Negre?
 
Iulian Chifu: Şi naţionalismul radical, mai larg, populismul, orice tip de autoritarisme, putinismul, despre care am văzut că devine ideologie de export, noul comunism... Toate aceste abordări radicale şi de natură ideologică, evident că afectează fundamental, inclusiv regiunea Mării Negre. Unii spuneau că spaţiul Vişegrad ar fi cel mai cu probeleme până în momentul de faţă, şi aşa este, însă, acest tip de molimă de natură populistă se extinde şi există în interiorul cam fiecărui stat european şi în regiunea Mării Negre există în egală măsură, deci trebuie să vedem cum arată raportul de forţe în această direcţie şi în ce măsură putem vorbi despre o ideologie care ajută la proiecţia intereselor unui alt stat sau a unui terţ.
 
Iulian Chifu este consilier al Senatului României din iulie 2016. El a fost consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională. Iulian Chifu a participat la conferinţa pe securitate organizată pe 16 aprilie de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.
 
Monitorul Apărării şi Securităţii a organizat marţi Conferinţa "Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României", printre invitaţii de marcă la eveniment numărându-se experţi în securitate, militari de rang înalt şi membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles "Chuck" WaldFost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost ataşat militar în Orientul Mijlociu).