21 noiembrie 2020

Interviu cu generalul-maior Cătălin Tomescu, la 18 ani de la invitarea României să adere la NATO

Florin Jipa

Astăzi se împlinesc 18 ani de când, pe 21 noiembrie 2002, în cadrul Summit-ului NATO de la Praga, România era invitată să înceapă convorbirile de aderare. Generalul-maior Cătălin Tomescu, numit în această vară primul comandant al celei mai noi structuri NATO de pe teritoriul României, Corpul Multinaţional Sud-Est, ne spune ce a reprezentat acest moment pentru ţara noastră.

”A reprezentat în primul rând un succes politic. Noi toată istoria am încercat cumva să ne asigurăm independenţa, securitatea. De multe ori nu am reuşit, deoarece am fost mici faţă de interesele altora.

Nefiind Elveţia sau Austria nu puteai să devii independent. În partea asta a Europei este aproape imposibil. Suntem situaţi exact la răscrucea intereselor, culturilor, mentalităţilor, liniilor de comerţ.
Am avut şi responsabilităţi. Să nu uităm participarea Armatei României din 1994 pe frontul Balcanilor de Est, terminând cu misiunile din Afganistan şi Irak pe care am încheiat-o în 2009, iar Afganistanul continuă participarea”, a spus Tomescu.

Vorbind de structura pe care o comandă şi provocările actuale de securitate, generalul Tomescu ne-a explicat rolul Comandamentului Corpului Multinaţional.

O capabilitate de luptă şi control în conducerea acţiunilor de luptă, dacă este cazul bineînţeles, pe teritoriul Românie şi în zona Mării Negre.

NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară, creată în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord, cuprinde în prezent 30 de state din Europa şi America de Nord.
România a aderat la NATO la 29 martie 2004, moment de cotitură în evoluţia sa atât externă, cât şi internă.
Militarii români participă, sub mandat NATO, la două dintre cele mai lungi misiuni externe, cele din Kosovo şi Afganistan.
În ultimele decenii, aproape 50.000 de militari au fost rotiţi în războaiele lumii unde au contribuit la menţinerea păcii şi şi-au îmbunătăţit abilităţile de luptători.