24 mai 2022

INTERVIU cu Gaetano Ferlazzo, Leonardo: Forţele Aeriene Române reprezintă un client important în zonă, mai ales în aceste momente

Andreea Soare

Gaetano Ferlazzo, Head of Marketing East Europe & the Baltics în cadrul companiei Leonardo, a vorbit, într-un interviu acordat Monitorului Apărării şi Securităţii la BSDA 2022, despre aeronava Spartan C-27J de ultimă generaţie, pe care compania a prezentat-o la expoziţie, subliniind principalele caracteristici ale acesteia.

Gaetano Ferlazzo: Este o plăcere pentru mine să fiu aici, alături de produsele şi echipa mea. Este special pentru noi să fim aici pentru că pentru noi România este un client de referinţă, datorită utilizării incredibile a flotei Spartan, folosită de ani buni; este vorba despre şapte aeronave. Suntem încântaţi să propunem şi alte căi de dezvoltare a acestui program, care încă se desfăşoară. Printre cei 70 de clienţi ai noştri, Forţele Aeriene Române reprezintă un client important în zonă, mai ales în aceste momente. Eficienţa aeronavei a fost confirmată în timpul pandemiei de COVID-19, pentru evacuare medicală, transport, pentru activităţi civile de apărare, precum incendiile. Azi suntem mândri să arătăm ceea ce poate fi de interes pentru apărare în general.

MAS: Aţi venit azi cu C 27-J Spartan. Este un avion de ultimă generaţie. Ce înţelegeţi prin asta?

Gaetano Ferlazzo: Nu este nimic altceva decât un avion care utilizează tehnologie de top, aeroelectronică (...) menţine caracteristicile, arhitectura structurală, nefiiind nevoie de modificări structurale pentru a executa diverse misiuni, având posibilitatea de a desfăşura cu uşurinţă misiuni RO-RO. Această configuraţie este modernizată. Ar putea să extindă capabilităţile de misiune. Pot fi adăugate kituri adiţionale, precum ISR sau alte capabilităţi.

MAS: Este potrivit pentru distanţe mici sau mari?

Gaetano Ferlazzo: Includem aeronava în categoria transport tactic. Asta înseamnă că nu este una strategică, menţine – când vine vorba despre interoperabilitate, complementaritate – 100% aceleaşi caracteristici ca C-130 Hercules.

MAS: Este potrivit pentru misiuni de tip ISR?

Gaetano Ferlazzo: Da. Desigur. Este una dintre capabilităţile pe care suntem mândri să o arătăm. Ar putea fi mai uşor implementată pe platformele viitoare de ultimă generaţie.