22 mai 2022

Interviu cu Florent Duleux, MBDA: Dacă vom fi cei aleşi pentru viitoarele sisteme din România, industria românească va avea o contribuţie

Monitorul Apărării şi Securităţii

Florent Duleux, director vânzări export în cadrul MBDA, a declarat - în cadrul unui interviu oferit Monitorului Apărării şi Securităţii - că industria românească va avea o contribuţie dacă MBDA va fi aleasă pentru viitoarele sisteme de rachete.

MAS: Cum aţi descrie piaţa globală pentru produsele dumneavoastră şi cum vedeţi, pe termen scurt, nevoia pentru produsele dumneavoastră, pentru industria de apărare şi securitate în lume şi, bineînţeles, în Europa, mai ales când vine vorba despre Busola Strategică şi despre dezbaterea din Europa despre apărare europeană şi mai multe cheltuieli comune în apărare?

Florent Duleux: Îţi mulţumesc, Bogdan, că îmi dai oportunitatea de a vorbi despre MBDA şi de a explica ce facem în acest moment şi care este strategia noastră pentru apărarea Europei. După cum bine ştii, suntem un lider global. Suntem în această industrie ca MBDA de 20 de ani – 22 de ani mai exact -  şi, în total, de 40 de ani. MBDA este rezultatul unei fuziuni a activităţii privind rachetele mai multor multe companii europene mari şi, prin urmare, avem posibilitatea să abordăm toată gama de rachete şi suntem singurii din lumea occidentală care au toată gama de la rachete antitanc, aeriene, la antinavă. Aşadar, activitatea noastră este un pilon esenţial al apărării în Europa, al nevoii europene de securitate, acum şi în viitor. Acum, facem acest lucru cu producţia curentă, iar în viitor abordăm aceste nevoi prin cercetare şi dezvoltare şi vom fi unul dintre pilonii forumului de apărare europeană şi al proiectului EPF (n.r. European Peace Facility) care este construit în aceste momente de Comisie (n.r. Europeană) şi de cele mai multe dintre ţările europene. MBDA este obişnuită cu cooperarea. Este în ADN-ul nostru. Este ceva ce suntem gata să abordăm cu multe dintre ţările europene cu care cooperăm deja, în special România. Avem multe proiecte şi suntem gata să le abordăm. Este foarte important pentru apărarea europeană care se dezvoltă în prezent, mai exact integrarea industriei europene a apărării în dezvoltarea noastră strategică.

MAS: Conflictul care se desfăşoară în Ucraina ne-a arătat că toate categoriile de forţă folosesc toate tipurile de rachete. Cum crezi că războiul modern va schimba percepţia armatei despre rachete – cu rază scurtă, lungă. Ce fel de rachete vor fi necesare în viitor?

Florent Duleux: În ultimii ani, ne-am concentrat pe reducerea pagubelor colaterale, pe apariţia ameninţărilor asimetrice precum dronele, UAV-urile şi am văzut cum aceste drone şi UV-uri sunt folosite în aceste momente tragice. Abordăm aceste ameninţări cu rachete specifice, foarte eficiente, cu viteză mare, foarte precise, folosind o tehnologie avansată. Este o tehnologie pe care o creăm aici, în Europa, şi pe care vom continua să o dezvoltăm. Deci, un lucru asupra căruia ne concentrăm este reprezentat de ameninţări asimetrice,  drone şi UAV-uri. Un alt lucru este hipervelocitatea. Am investit şi investim în cercetare şi dezvoltare şi credem că Europa va putea avea astfel de capabilităţi în viitor. Noile elemente care apar în conflictele pe care le vedem (n.r. Ucraina) sunt luptele de mare intensitate, cu care nu mai suntem obişnuiţi; aveam în minte un mediu paşnic şi ne concentrasem pe ameninţări asimetrice. Acum, luptele de intensitate mare sunt din nou aici şi trebuie să ne pregătim pentru asta, nu doar cu tehnologie avansată, aşa cum menţionam mai devreme şi cum avem noi - şi cum spuneai şi tu, rază scurtă de acţiune (n.r. SHORAD), cu rază foarte scurtă (n.r. VSHORAD), rază lungă de acţiune, apărare aeriană cu rachete VL Mica, pe care le propunem României, dar şi cu rază lungă de acţiune, ASTER-30, ASTER 30 B1NT, care este un competitor pentru Patriot şi o alternativă pentru Patriot, de asemenea, când vine vorba despre rachete antitanc, avem MMP, care este singura rachetă antitanc de generaţia a cincea din lume. Deci, abordăm aceste elemente: ameninţări asimetrice, hipervelocitate în cercetare şi dezvoltare şi ameninţări curente.

MAS: Vorbind despre industria locală, aţi dobândit deja o experienţă mare, aţi observat plusurile şi minusurile fiecărei ţări. În România, cum vedeţi această cooperare? Este ceva ce aţi vrea să integraţi din industria locală sau vreţi să integraţi ceva tehnologie, IT sau cibernetică în produsele dumneavoastră?

Florent Duleux: Da. Ambele, de fapt. Am semnat deja două acorduri cooperative, fie că este vorba despre companii publice, ca Romarm, sau companii private, care sunt foarte bune când vine vorba despre tehnologie şi capabilităţi şi care pot aduce un plus produselor noastre. Nu pot spune mai multe din cauza acordurilor care sunt confidenţiale. Este ceva la care lucrăm. Dacă vom fi cei aleşi pentru viitoarele sisteme din România, industria românească va contribui la asta.