06 octombrie 2018

Interpol cere informaţii Chinei în privinţa dispariţiei lui Meng Hongwei, preşedintele organizaţiei

Mircea Olteanu

Organizaţia pentru cooperare poliţienească Interpol a cerut sâmbătă Chinei informaţii cu privire la dispariţia preşedintelui Interpol, chinezul Meng Hongwei, care a dispărut în cursul unei călătorii în China, informează postul CNN

Jurgen Stock, secretarul general al organizaţiei, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter că "Interpol a cerut clarificări pe canalele oficiale de la autorităţile chineze privind situaţia preşedintelui Interopol, Meng Hongwei".

Meng nu se afla pe teritoriul Franţei atunci când a fost văzut ultima oară, a declarat un oficial francez, care însă a refuzat să spună dacă a fost văzut ultima oară în China.

Până în acest moment, autorităţile de la Beijing nu au comentat încă cazul preşedintelui Interpol.

Meng Hongwei locuieşte la Lyon cu soţia şi copiii săi, care nu au mai reuşit să-l contacteze după ce acesta a plecat pe data de 29 septembrie într-o călătorie în China, relatează cotidianul The Independent, citând presa locală.

Soţia lui Meng a contactat poliţia din Lyon după ce nu a mai primit nicio veste de la soţul ei de la finalul lunii septembrie. Ea a fost plasată sub protecţia poliţiei după ce a primit ameninţări telefonice şi pe reţelele de socializare.

O persoană familiară cu ancheta franceză privind dispariţia lui Meng a declarat că investigatorii cred că Meng a antagonizat autorităţile chineze în vreun fel, motiv pentru care a fost reţinut.

Până în acest moment nu este clar din ce motiv Meng a întreprins călătoria în China.

Cotidianul South China Morning Post din Hong Kong a relatat, citând surse anonime, că oficialul a fost reţinut la scurt timp după ce aterizat în China, însă nu este clar din ce motiv.

În ultimii ani s-au înregistrat mai multe cazuri în care oficiali chinezi de rang înalt au dispărut fără urmă, pentru ca autorităţile chineze să anunţe după câteva săptămâni sau luni că aceştia sunt anchetaţi pentru diverse infracţiuni, în special corupţie.

Ales preşedinte al Interpol în noiembrie 2016, mandatul lui Meng Hongwei ar urma să se încheie în 2020.

Anterior, Meng Hongwei a fost adjunct al ministrului Securităţii publice din China, director al Pazei de Coastă şi adjunct al şefului Administraţiei Oceanice de Stat.