11 decembrie 2018

Întâlnire Tusk-May pentru discuţii privind acordul de Brexit

Mircea Olteanu

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, se va întâlni marţi după-amiază, la ora Bruxellesului 17:00 (ora României, 18:00), cu premierul britanic Theresa May, pentru discuţii privind acordul de Brexit, informează agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Premierul Marii Britanii, Theresa May, vizitează mai multe capitale europene în încercarea de a renegocia aspecte ale acordului de Brexit, în special cele privind situaţia frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, pentru evitarea introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici.

Pe lângă Tusk, May urmează să se mai întâlnească cu premierul Olandei, Mark Rutte, şi cu cancelarul german Angela Merkel, dar şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Donald Tusk a declarat luni că Uniunea Europeană nu va renegocia deloc proiectul de acord pe tema Brexit semnat cu Marea Britanie.

"Am decis să convoc joi o reuniune a Consiliului European pe tema Articolului 50" (Brexit), a precizat Tusk, luni seară, pe Twitter.