19 aprilie 2018

Intâlnire istorică. Donald Trump susţine că va părăsi discuţiile cu Kim Jong-un dacă acestea nu vor fi PRODUCTIVE. Subiectele care vor fi negociate între cei doi

Marian Avram

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat, joi, că va părăsi discuţiile cu liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, dacă acestea nu vor fi productive, adăugând că speră ca întâlnirea sa cu Kim Jong-un să fie una de succes, informează site-ul agenţiei The Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, Trump a afirmat că presiunile aplicate împotriva Phenianului vor continua până când va fi atins obiectivul denuclearizării Coreei de Nord.

”Trebuie să punem capăt armelor nucleare, în mod ideal în toate părţile lumii”, a declarat Trump, adăugând că nu va repeta greşelile fostelor administraţii de la Washington.

Preşedintele american a precizat că speră ca viitoarea sa întâlnire cu Kim Jong-un să fie una de succes, însă a atras atenţia că va ”părăsi în mod respectuos” întâlnirea cu liderul regimului de la Phenian dacă este de părere că aceasta nu va fi una productivă.

Întâlnirea dintre Trump şi Kim Jong-un ar urma să aibă loc la începutul lunii iunie.

”Statele Unite vor face tot ceea ce este posibil pentru ca întâlnirea cu Kim Jong-un să fie un succes la nivel mondial”, a adăugat Trump.

Trump susţine că SUA şi Phenianul negociază eliberarea americanilor reţinuţi în Coreea de Nord

Donald Trump, preşedintele SUA, a declarat că Administraţia de la Washington negociază cu Phenianul eliberarea a trei cetăţeni americani ţinuţi prizonieri de regimul nord-coreean, apreciind că există o "şansă mare" ca aceştia să fie repatriaţi, informează agenţia The Associated Press.

"De asemenea, depunem eforturi foarte active pentru repatrierea celor trei cetăţeni americani. Cred că există o şansă mare să o realizăm. Avem un dialog foarte bun", a declarat Trump în legătură cu discuţiile între oficialii americani şi cei nord-coreeni.

Un oficial din cadrul Administraţiei SUA a declarat că Mike Pompeo, secretarul de Stat desemnat, care a călătorit în secret la Phenian în ultimele săptămâni, a ridicat în inclusiv problema prizonierilor americani în discuţiile sale cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

În cadrul unei conferinţe de presă alături de premierul nipon Shinzo Abe, preşedintele american l-a asigurat pe acesta că SUA vor depune eforturi susţinute pentru a obţine repatrierea cetăţenilor japonezi răpiţi de Coreea de Nord.

Tokyo susţine că 17 cetăţeni japonezi au fost răpiţi în anii '70-'80 de Coreea de Nord. Cinci dintre aceştia s-au întors în Japonia în anul 2002.

Preşedintele american Donald Trump a acceptat să îl întâlnească pe liderul nord-coreean la finalul luna mai ori începutul lunii iunie, ca răspuns la invitaţia Phenianului, lansată pe fondul detensionării relaţiilor între cele două Corei în perioada Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud.