16 noiembrie 2023

Institutul pentru Studiul Războiului: Au loc operaţiuni militare complexe pe malul stâng al Niprului. Ucraina susţine că a creat un cap de pod şi că împinge forţele ruseşti pe o distanţă de 3-8 kilometri

Andreea Soare

Institutul pentru Studiul Războiului susţine că trupele ucrainene au continuat operaţiuni de ofensivă mai mari şi mai complexe decât de obicei pe malul stâng al Niprului, în apropiere de Herson, acolo unde ar fi şi creat un cap de pod. Informaţia aceasta apare şi după ce, la începutul săptămânii, se vorbea despre o posibilă regrupare a ruşilor – mai precis o retragere spre alte poziţii din zonă – din cauza luptelor care se dădeau în regiune.

Vorbim despre o zonă de 45 de km de mlaştini şi maluri nisipoase de-a lungul Niprului, pe partea controlată de ruşi şi vizavi de oraşul Herson, controlat de ucraineni. Pe acest mal stâng ar fi reuşit ucrainenii să transfere trupe şi echipamente grele, forţând ruşii să-şi întărească apărarea. Natalia Humeniuk, sefa centrului de presă al Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei, a transmis ieri seară că trupele ucrainene împing forţele ruseşti la o distanţă între 3 şi 8 km de malul stâng al Niprului.

Informaţia privind stabilirea unor poziţii pe malul stâng al Niprului a fost susţinută şi de Andrii Yermak, şeful biroului prezidenţial din Ucraina, luni, într-un discurs ţinut la Hudson Institute.

Nipru a devenit, astfel, ca o barieră naturală de-a lungul câmpului de luptă sudic. Această barieră i-a permis Rusiei să aducă mai multe trupe în regiunea Zaporojie şi în estul Ucrainei. Trecerea peste Nipru i-ar permite Ucrainei, însă, să atace ruşii fără să fie nevoiţi să treacă prin Zaporojie.

Unul dintre oraşele în care au avut loc confruntări masive este Krînkî.

Există analişti militari, precum Kostiantin Maşoveţ, care susţin că ruşii, cel mai probabil, au un plan de eliminare a poziţiilor ucrainene, mai precis crearea unor grupuri tactice: două grupuri care să treacă de şoseaua Oleski-Nova Kakova şi de zona Krînkî, de la Korsunka la Kozachi Laheri, iar un al treilea grup care să atace sudul oraşului Krînkî şi să avanseze spre nord.  

UE propune al 12-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Pe lângă stabilirea poziţiilor ucrainene pe malul stâng al Niprului, Rusia primeşte şi de la UE veşti descurajatoare.

Cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni propus de UE ieri împotriva Moscovei presupune interzicerea importurilor de diamante şi gaz petrol lichefiat din Rusia, precum şi aplicarea unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc.

Însă partea care vizează direct acţiunile Rusiei în Ucraina este cea care presupune interzicerea importului de piese pe care Rusia le foloseşte pentru a fabrica armele folosite împotriva ucrainenilor. Potrivit structurilor de informaţii britanice, Moscova intenţiona să crească, în viitorul apropiat, capacitatea de producţie a industriei de apărare pentru a aduce eficienţă pe câmpul de luptă din Ucraina.