14 august 2019

Instalarea de către SUA de rachete cu rază intermediară de acţiune în Coreea de Sud ar putea isca un "nou Război Rece"-KCNA

Mircea Olteanu

Orice tentativă a Statelor Unite de a amplasa sisteme de rachete cu rază intermediară de acţiune pe teritoriul Coreei de Sud ar putea provoca un "nou Război Rece" şi ar conduce la o intensificare a cursei înarmării din regiune, a transmis miercuri agenţia oficială de presă din Coreea de Nord (KCNA).

Sursă foto: Mediafax

La începutul acestei luni, secretarul Apărării de la Washington, Mark Esper, a afirmat că este favorabil instalării de către SUA a unor sisteme de rachete cu rază medie de acţiune în ţări aliate din Asia, în contextul anulării Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

"SUA au indicat că examinează în acest moment un plan privind instalarea de rachete terestre cu rază medie de acţiune în regiunea asiatică, iar Coreea de Sud a fost menţionată ca un loc de amplasare", a se afirmă într-un editorial publicat de KCNA.

"Este un act nechibzuit de escaladare a tensiunii din regiune, o acţiune care poate provoca un nou Război Rece şi o nouă cursă a înarmării în regiunea Extremului Orient să instalezi un nou tip de armă ofensivă în Coreea de Sud", avertizează agenţia nord-coreeană de presă.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a comunicat că nu au existat niciun fel de discuţii privind amplasarea de rachete cu rază intermediară de acţiune pe teritoriul ţării şi a precizat că nici nu există planuri în acest sens.

Regimul de la Phenian a efectuat în ultimele săptămâni cinci teste militare, inclusiv cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune pentru a protesta faţă de prezenţa forţelor americane la sud de frontierele sale, dar şi faţă de un exerciţiu militar comun SUA-Coreea de Sud.