06 noiembrie 2019

Inspector al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, reţinut scurt timp în Iran

Mihai Draghici

Un inspector al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a fost reţinut scurt timp în Iran, au afirmat miercuri diplomaţi citaţi de agenţia de presă Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Trei diplomaţi au declarat că inspectorul AIEA a fost reţinut scurt timp în complexul nuclear din Natantz, iar actele i-au fost confiscate. Ulterior, inspectorul a fost eliberat.

"Există preocupări reale că incidentul va afecta modul în care AIEA efectuează inspecţii în viitor", a declarat un diplomat european.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică verifică modul în care Iranul aplică Acordul nuclear semnat cu marile puteri.

Incidentul va fi discutat joi în cadrul unei şedinţe a Consiliului Guvernatorilor AIEA. "Agenţia vrea să arate că ia în serios acest caz. Este un precedent potenţial periculos", a declarat un diplomat occidental.

Teheranul confirmă reţinerea unui inspector AIEA pentru că transporta "substanţe suspecte"

Iranul a oprit un inspector al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să intre în complexul nuclear de la Natanz deoarece existau temeri că transporta "substanţe suspecte".

Inspectorul AIEA a fost oprit să intre în complexul nuclear Natanz deoarece existau preocupări că transporta "substanţe suspecte", a comunicat Agenţia iraniană pentru Energie Atomică, citată de agenţia Fars.

Inspectorul AIEA a fost eliberat în scurt timp.