04 iulie 2020

Înghesuială în Marea Chinei de Sud: După China, Marina SUA trimite două portavioane în regiune pentru exerciţii

Florin Jipa

Marina americană va trimite, în zilele următoare, două aeronave şi mai multe nave de război în Marea Chinei de Sud pentru a participa la un exerciţiu militar, anunţă CNN.

Sursă foto: US Navy

Şi marina chineză este în regiune, unde desfăşoară, începând cu 1 iulie, un exerciţiu în apropierea Insulelor Paracel, disputate atât de China, cât şi de Vietnam.

„Grupurile de nave formate în jurul portavioanelor USS Nimitz şi USS Ronald Reagan vor conduce operaţii maritime în Marea Filipinelor şi în Marea Chinei de Sud,” a anunţat locotenentul Joe Jeiley, purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a.

Pentagonul a transmis, joi, un comunicat în care considera că desfăşurarea unor exerciţii militare în teritoriul disputat din Marea Chinei de Sud este „contra-productiv eforturilor de detensionare a situaţiei şi de menţinere a stabilităţii. Exerciţiile militare reprezintă ultima mişcare dintr-un şir de acţiuni ale Partidului Communist Chinez de revendicare a unor drepturi maritime ilegale şi de dezavantajare a vecinilor săi din sud-estul Asiei, din Marea Chinei de Sud”.

Vietnam şi Filipine au criticat, de asemenea, aceste exerciţii, cel din urmă stat afirmând: „(Exerciţiile) vor fi întâmpinate cu cele mai severe măsuri de răspuns, diplomatice şi de orice altă natură văzute necesare”, dacă exerciţiile ajung pe teritoriul filipinez, citează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chineze, Zhao Lijian, a declarat că exerciţiile militare se aliniază suveranităţii Chinei şi că anumite „ţări neregionale”, care desfăşoară exerciţii militare în Marea Chinei de Sud afectează de fapt stabilitatea regională.