06 iunie 2019

Infanteriştii marini români, la exerciţiul multinaţional BALTOPS 19

Cătălin Legănel

30 de infanterişti ai Regimentului 307 Infanterie Marină participă, începând de joi, la exerciţiul multinaţional BALTOPS 19 (Baltic Operations), care se desfăşoară în Kiel (Germania), Insula Saaremaa (Estonia), Klapeida (Lituania), Ravlunda (Suedia) şi în apele internaţionale ale Mării Baltice.

Sursă foto: Forţele Navale Române

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), BALTOPS 19, care a început joi şi se desfăşoară până în 21 iunie, este un exerciţiu multinaţional anual al NATO, organizat de EUCOM (United States European Command), ce are ca obiectiv asigurarea stabilităţii şi siguranţei în zona Mării Baltice.

„Acest exerciţiu vizează, în special, componenta amfibie a operaţiunilor de interdicţie maritimă şi de luptă împotriva ameninţărilor asimetrice, dar este, totodată, şi un exerciţiu întrunit, care cuprinde secvenţe de luptă împotriva ameninţărilor aeriene, terestre şi subacvatice”, au transmis reprezentanţii SMFN într-un comunicat de presă.

Infanteriştii marini români se vor antrena împreună cu forţe de desant din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Portugalia şi Polonia, punând accent pe acţiunile de patrulare într-un teritoriu ostil şi pe reacţia la contactul cu inamicul, pe modalităţile de operare pentru ieşire dintr-o ambuscadă, pe executarea asaltului amfibiu şi a unui raid în teritoriul inamicului.

De asemenea, infanteriştii marini vor executa trageri de luptă cu toate categoriile de armament şi vor realiza schimburi de experienţă cu privire la tehnicile, tacticile şi procedurile specifice de la bordul navelor de desant participante la exerciţiu.

„Participarea infanteriştilor marini români la exerciţiul BALTOPS 19 contribuie la creşterea nivelului de instruire al acestora, precum şi la promovarea imaginii Forţelor Navale Române şi a României în rândul partenerilor din NATO”, precizează sursele citate.