Industria europeană de apărare, nemulţumită de Actul privind Sprijinirea Producţiei de Muniţie propus de Comisia Europeană
Andreea SoareDupă ce pe 3 mai Comisia Europeană a propus un plan economic (Actul privind Sprijinirea Producţiei de Muniţie) pentru a putea supraveghea producţia de muniţie din Europa, mai mulţi reprezentanţi ai industriei de apărare se arată nemulţumiţi de faptul că ar trebui să ofere Comisiei anumite „secrete comerciale”, scrie Euractiv.
În contextul adoptării acestui plan, statele membre UE şi Comisia Europeană ar trebui să găsească un echilibru al transparenţei privind schimbul de informaţii despre capacitatea de producţie a industriilor, au declarat diplomaţi ai UE pentru Euractiv.
Mai exact, statele membre sunt îngrijorate că executivul UE vrea să obţină prea multă putere şi să ofere prea puţine garanţii că secretele industriale vor fi protejate.
Potrivit propunerii de la Bruxelles, Comisia Europeană ar avea acces la informaţiile confidenţiale ale industriei de muniţie privind capacitatea de producţie. Astfel, UE ar putea cere companiilor informaţii despre liniile de aprovizionare, stocuri sau dificultăţile întâmpinate în obţinerea anumitor produse. Aceste date sunt, de obicei, confidenţiale şi bine protejate în faţa altor guverne, a competitorilor şi a organizaţiilor internaţionale. Prin urmare, reprezentanţii companiilor se întreabă cum vor fi protejate aceste date, mai ales că nu este clar cum plănuieşte Comisia Europeană să folosească informaţiile.
O altă problemă ridicată de diplomaţii UE este faptul că planul Comisiei Europene prevede ca aceasta să ceară companiilor europene să prioritizeze anumite comenzi de muniţie. De asemenea, producătorii ar putea, sub legislaţia propusă, să exporte muniţie şi componentele acesteia fără autorizaţie sau supraveghere din partea guvernului ţărilor în care se află.