29 iunie 2020

India şi Japonia, exerciţiu naval în Oceanul Indian

Andreea Soare

Nave de război ale Forţelor de Autoapărare ale Japoniei şi ale Marinei Indiei au luat parte la un exerciţiu naval comun, sâmbătă, în Oceanul Indian, în contextul unor tensiuni tot mai intense între cele două ţări şi China, relatează Asianage.

Sursă foto: Japan Maritime Self Defense Force/Twitter

Exerciţiul naval a fost desfăşurat în contextul unor discuţii cu privire la posibilitatea apariţiei unui front comun compus din India, Japonia, Statele Unite şi Australia, pentru combaterea ameninţărilor Marinei chineze din regiune.

Nava de instruire JS Kashima şi distrugătorul JS Shimayuki ale Forţelor de Autoapărare Maritimă a Japoniei au participat la exerciţiul maritim alături de navele Marinei Indiei, distrugătorul INS Rana şi corveta INS Kulish.

„Pe 27 iunie, Forţele de Autoapărare ale Japoniei au desfăşurat un exerciţiu alături de Marina Indiei, în Oceanul Indian”, a declarat ambasadorul japonez, Satoshi Suzuki, pe reţeaua de microblogging, Twitter.

„Scopul acestui exerciţiu a fost creşterea interoperabilităţii forţelor navale”, a continuat acesta.

Japonia a susţinut India în timpul tensiunilor Doklam cu China şi şi-a exprimat, de asemenea, condoleanţele cu privire la cei 20 de soldaţi indieni morţi în Valea Galwan, în timpul confruntărilor cu soldaţii chinezi.

De asemenea, există tensiuni în creştere şi între China şi Japonia, întrucât zilele trecute navele gărzilor de coastă chineze au intrat în apele Japoniei.

Acesta este cel de-al 15 exerciţiu naval comun India-Japonia din ultimii trei ani.