21 decembrie 2021

India penalizează compania franceză Dassault Aviation din cauza întârzierilor privind operaţiunile compensatorii

Andreea Soare

Guvernul indian a amendat, luna trecută, compania franceză Dassault Aviation din cauza obligaţiilor privind operaţiunile compensatorii, care fac parte din contractul semnat în 2016 privind achiziţia de 36 de aeronave Rafale, scrie DefenseNews.

Sursă foto: Profimedia

Guvernul indial şi cel francez au semnat contractul în valoare de 7,8 miliarde de euro în septembrie 2016. Sub această înţelegere, 50% din valoarea contractului era offset (operaţiune compansatorie) şi trebuia executată de Dassault Aviation şi partenerii Safran şi Thales, într-o perioadă de 7 ani. Pentru implementarea offsetului,  cele trei companii au făcut echipă cu peste 70 de companii indiene şi cu Organizaţia de Cercetare şi Dezvoltare în Apărare (DRDO).  Această organizaţie vrea de la companiile franceze diverse tehnologii privind capabilităţile nedetectabile, radare, motoare aerospaţiale etc.

Un oficial al ministerului indian al apărării a declarat pentru Defense News că penalizarea dată companiei franceze va fi plătită din garanţia de 185 de milioane de euro pe care Dassault Aviation a finanţat-o pentru posibile încălcări ale contractului. Oficialul nu a specificat valoarea penalizării.

Sub politica ministerului indian al apărării, producătorii de echipamente originale pot îndeplini obligaţiile de offset prin achiziţionarea unor bunuri sau servicii de la producătorii indieni, prin realizarea unor investiţii directe în industria indiană de apărare sau prin transferarea unor tehnologii avansate.