18 iunie 2021

Indexul Global al Păcii: România, în top 25 al celor mai sigure ţări

Florin Jipa

Sursă foto: www.visionofhumanity.org/maps/#/

Conform informaţiilor făcute publice de Indexul Global al Păcii situaţia de securitate s-a deteriorat la nivel global cu 0,07%.

România se situează în acest clasament pe locul 25 într-un top de 163 de ţări, după Polonia şi înaintea Slovaciei. Chiar dacă ţara noastră a stagnat faţă de anul trecut, comparând cu 2019, am pierdut un loc.

Clasamentul este făcut în baza a 23 de indicatori cantitativi şi calitativi, pe o scară de 1 la 5, fiecare ţară primind un indice. Cu cât indicele este mai mic, cu atât situaţia de securitate este mai bună. Pentru România este 1,53.

Pe hartă, culorile reprezintă situaţia de securitate cea mai bună, de la negru, verde, galben, portocaliu şi roşu (ţările cu cea mai scăzută siguranţă).

Cele mai sigure 10 ţări sunt Islanda, Noua Zeelandă, Danemarca, Portugalia, Slovenia, Austria, Elveţia, Irlanda, Cehia şi Canada.

De remarcat, că Europa este considerat cel mai sigur continent.

La polul opus se clasează: Afganistanul, Yemen, Siria, Sudanul de Sud, Irak, Somalia, Congo, Libia, Republica Centrafricană şi Rusia.

Dintre ţările apropiate României, şi Turcia este pe un loc codaş, 149, înaintea lui Mali, după Pakistan, dar şi Ucraina unde este un război civil în estul ţării, pe locul 143, cu două locuri după Israel, unde este un conflict continuu cu miliţiile palestiniene.

Un alt loc preferat de turiştii români, Egiptul, este pe locul 126, imediat după Arabia Saudită, în spatele Statelor Unite (122).