12 februarie 2024

Indexul de Securitate de la Munchen: Germanii nu mai văd Rusia drept principala ameninţare la adresa ţării. Migraţia în masă ocupă primul loc în preocupările germanilor, urmată de terorismul islamist. Francezii se tem de terorism, iar Marea Britanie de Rusia

Andreea Soare

Deşi Rusia nu dă semne de încetare a războiului din Ucraina, la doi ani de la iniţierea acestuia, germanii văd problemele precum migraţia sau terorismul islamist drept principalele ameninţări imediate de securitate la adresa Germaniei, nu o posibilă confruntare cu Rusia, scrie Politico.eu, care face referire la Indexul de Securitate de la Munchen.

Sursă foto: AP

Raportul publicat luni, înainte de Conferinţa de Securitate de la Munchen, care are loc săptămâna aceasta, începând cu vineri, arată că deşi Rusia a fost privită drept ameninţarea numărul 1 la adresa Germaniei, în Indexul de Securitate de la Munchen, de anul trecut, acum a trecut pe locul 7 în raport.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în statele G7: dacă Rusia a fost principala ameninţare în sondajele efectuate la finalul anului 2022, pentru Indexul de Securitate din 2023, un an mai târziu a părăsit prima poziţie.

Rezultatele sondajului vin într-un moment în care Ucraina încearcă să menţină sprijinul european privind războiul împotriva forţelor ruseşti invadatoare şi sprijinul SUA privind livrarea de echipamente militare.

Deşi UE a aprobat un pachet de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev, în urmă cu două săptămâni, deja apar indicii că nu ar fi de ajuns ca Ucraina să câştige războiul, pentru că, pe zi ce trece, nevoile ucrainenilor sunt tot mai mari.

În acest context, Indexul de Securitate arată că publicul german este mai puţin îngrijorat de ameninţarea venită din partea Rusiei decât era în trecut, acest lucru indicând că priorităţile Europei se schimbă odată cu intrarea în cel de-al treilea an de război.

Şi în Ucraina se simt aceste schimbări şi nevoia unor modificări în strategia de război ucraineană, tocmai de aceea preşedintele Zelenski a demis mai mulţi lideri militari, înlocuindu-i cu alţii noi, care să vină cu o nouă perspectivă asupra războiului.

Războiul din Ucraina pare să fie „în competiţie” cu alte ameninţări geopolitice şi alte priorităţi pentru europeni.

Printre acestea, pentru germani, se numără migraţia în masă şi terorismul.

Pe primul loc în topul ameninţărilor pentru germani se numără migraţia ca rezultat al războaielor sau schimbărilor climatice, iar pe locul doi stă terorismul islamist radical, deşi anul trecut se afla pe locul 16. Războiul dintre Hamas şi Israel a influenţat, cel mai probabil, răspunsul respondenţilor, mai ales că sondajul a fost făcut în octombrie şi noiembrie 2023.

Pentru francezi, pe primul loc la ameninţări se află terorismul islamist, iar pe locul doi migraţia în masă. Rusia se află de-abia pe locul 6, înainte de aceasta fiind schimbările climatice, temperaturile extreme şi rasismul. Pentru Marea Britanie, Rusia este ameninţarea numărul 1, urmată de distrugerea habitatelor naturale, atacurile cibernetice, schimbările climatice şi temperaturile extreme.

Pentru SUA şi China principala ameninţare este reprezentată de atacurile cibernetice. De asemenea, pentru Statele Unite, Rusia este ameninţarea numărul 4, polarizarea politică şi China aflându-se între locul 1 şi 4, în clasament.

China se teme, după atacurile cibernetice, de schimbările climatice şi de SUA, care se află pe locul 3 în topul ameninţărilor.  Interesant este că Beijingul are pe locul patru la ameninţări „folosirea armelor chimice de către un stat agresor”, urmată de campaniile de dezinformare, temperaturile extreme şi folosirea armelor nucleare de către un inamic.