22 septembrie 2021

Incirlik sau Kogălniceanu? Analişti americani ridică problema mutării bazei americane din Turcia în România

Florin Jipa

După ce disputele dintre Statele Unite şi Turcia s-au ascuţit, pornind de la achiziţia de sisteme de rachete antiaeriene S-400 ruseşti de către Administraţia Erdogan, până la diferendele politice privind intervenţia Turciei în Siria şi Libia şi acţiunile Turciei de forare în apele din Mediterana de Est disputate cu Cipru şi Grecia, tot mai mulţi experţi americani iau în considerare mutarea bazei aeriene americane din Incirlik.

Sursă foto: Mediafax

În publicaţia conservatoare Washington Examiner, Michael Rubin, analist în cadrul AEI - American Enterprise Institute, vine cu teoria că Statele Unite ar trebui să redisloce militarii din baza aeriană din Turcia, deoarece nu vor mai fi în siguranţă pe viitor, dacă preşedintele Erdogan se va îndepărta tot mai mult de valorile occidentale şi tensiunile dintre cele două ţări vor creşte şi dă ca soluţie baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

 

Erdogan se întâlneşte cu Putin la Soci

Preocupările analistului american nu sunt lipsite de temei, pe 29 septembrie, preşedintele Erdogan se va întâlni, la Soci, cu Vladimir Putin pentru a discuta despre Siria, dar şi cooperarea militară şi economică dintre cele două ţări.

Conform unor surse din industria de apărare rusească, Erdogan ar fi interesat să achiziţioneze încă un regiment de sisteme de rachete S-400, fapt ce ar tensiona şi mai mult relaţia cu SUA şi NATO.

 

SUA urmează să anunţe revizuirea dislocării trupelor în teatrele de operaţii

Pe de altă parte, Pentagonul a anunţat, în urmă cu două zile, că a terminat revizuirea dislocării trupelor şi va transmite, în curând, ce mişcări se vor face, dar tot mai multe voci spun că Asia va fi principala preocupare a Washingtonului pentru următorii ani şi sunt puţine şanse să fie alocate sume mari de bani pentru dislocări în celelalte teatre de operaţii.

Din punct de vedere al dispunerii geografice a celor două baze militare, doar dacă ne uităm pe hartă, vedem că Incirlik are o poziţie strategică mai bună, deoarece acoperă Mediterana de Est, dar şi Orientul Mijlociu, zone de interes militar major pentru Statele Unite.

 

România speră să primească mai mulţi militari americani

România încă nu are pregătită baza militară de la Kogălniceanu pentru a primi trupele de la Incirlik, unde americanii au o prezenţă permanentă, stau împreună cu familiile şi există facilităţi pentru acestea, dar are un program de dezvoltare, de două miliarde de euro, întins pe 20 de ani, pentru extinderea bazei şi modernizarea infrastructurii, aşa că pe viitor se poate lua în discuţie şi această variantă.

Pe termen mai scurt, România speră să primească încă o mie de militari americani, tot în regim rotaţional, care ar putea să se alăture grupului de luptă de nivel batalion existent acum la Kogălniceanu. Klaus iohannis a cerut în mai multe rânduri oficialilor americani acest lucru, ultima dată în mai 2021, în timpul Summit-ului B9.