29 noiembrie 2018

Incidentul naval ruso-ucrainean: Poroşenko cere intervenţia navală a NATO în Marea Azov

Teodora Marinescu

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a solicitat statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice să trimită nave în Marea Azov, acolo unde Rusia ţine sechestrate trei ambarcaţiuni militare ucrainene care au vrut să treacă din Marea Neagră prin strâmtoarea Kerci, în apropierea regiunii disputate Crimeea, informează site-ul agenţiei de ştiri Dpa.

Sursă foto: Mediafax

"Germania este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri şi sperăm că statele NATO sunt pregătite să trimită nave în Marea Azov pentru a susţine Ucraina şi a oferi securitate", a declarat liderul de la Kiev într-un interviu publicat joi de cotidianul german Bild.

NATO, din care Ucraina nu face parte, în este partener al organizaţiei, a îndemnat Rusia să repatrieze navele şi echipajele celor trei nave ucrainene.

Poroşenko a mai afirmat că "singura limbă pe care (Putin) o înţelege este solidaritatea lumii occidentale" şi a solicitat introducerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei.

"Nu putem accepta politicile agresive ale Rusiei. Prima oară a fost Crimeea, apoi estul Ucrainei, acum vrea Marea Azov", a adăugat Poroşenko, care l-a acuzat pe Vladimir Putin că se consideră "împărat rus".

Incidentul a avut loc în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Ucraina susţine că a avertizat Rusia că navele sale vor trece prin zonă, în drum spre portul Mariupol, aflat într-o regiune de conflict.

De cealaltă parte, Rusia afirmă că navele ucrainene au intrat într-o zonă a apelor teritoriale ruseşti cu scopul de a crea o situaţie de conflict în zonă şi a plasat un imens petrolier sub podul care leagă Crimeea de Rusia, făcând imposibil accesul navelor ucrainene.

Poroşenko îl acuză pe Putin că vrea să anexeze Ucraina: Imperiul său nu poate funcţiona fără Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin că intenţionează să anexeze întreaga Ucraina şi a făcut apel cancelarului german Angela Merkel, în interviuri acordate publicaţiilor din Germania, să ofere asistenţă Kievului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Nu credeţi minciunile spuse de Putin", a declarat Poroşenko pentru publicaţia Bild.

"Putin îşi doreşte vechiul imperiu rus. Crimeea, Donbass, întreaga ţară. Ca ţar rus, aşa cum se vede, imperiul său nu poate funcţiona fără Ucraina. Ne vede ca pe colonia sa", a adăugat Poroşenko.

Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 23 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

James Mattis afirmă că Moscova nu poate fi de încredere în urma incidentului din Marea Neagră

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat miercuri că acţiunile Rusiei, privind capturarea a trei nave ucrainene în Marea Neagră, reprezintă o încălcare a unui acord între cele două state şi demonstrează că Moscova nu este de încredere, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Dacă luăm în considerare că există un tratat între cele două ţări...acest lucru arată că Rusia nu poate fi de încredere", a declarat Mattis pentru reporteri.

De unde a pornit actualul conflict ruso-ucrainean

Duminică, ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul asupra a trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor.

Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile.