12 martie 2018

Incidente violente la proteste prokurde desfăşurate în mai multe oraşe din Germania

Mircea Olteanu

Sute de persoane au participat duminică la proteste faţă de ofensiva turcă împotriva kurzilor din nordul Siriei, care au avut loc în mai multe oraşe din Germania, fiind înregistrate incidente violente la manifestaţiile din Berlin şi Dusseldorf, informează agenţia de ştiri Dpa.

Sursă foto: Mediafax

În jur de 200 de protestatari au luat parte la un marş desfăşurat la Berlin. Mai mulţi demonstranţi au aruncat cu pietre într-o clădire din zona Kreuzberg din centrul Berlinului, aparent după ce un locatar ar fi fluturat un steag al Turciei. Poliţia a intervenit şi a imobilizat trei manifestanţi.

Autorităţile nu au anunţat dacă în urma incidentelor au fost persoane arestate ori rănite.

Incidente violente au avut loc şi la Aeroportul din Dusseldorf, unde manifestanţii kurzi şi turci s-au încăierat. Mai multe persoane au fost rănite în cursul violenţelor.

Aproximativ 400 de protestatari au manifestat, sâmbătă seara, în faţa consulatelor Rusiei şi Turciei din oraşul Hamburg, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, adăugând că unii demonstranţi au aruncat cu pietre în clădiri, provocând pagube minore.

Proteste prokurde paşnice au avut loc la Kiel, Saarbruecken şi Kaiserslautern.

Ankara consideră grupările kurde siriene susţinute de Statele Unite drept aliate cu mişcarea insurgentă separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de Turcia, SUA şi UE.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanşat o ofensivă antikurdă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia Afrin.