02 octombrie 2018

Incident maritim între nave militare din SUA şi China, pe fondul tensiunilor bilaterale

Mihai Draghici

Două nave militare din Statele Unite şi China au fost aproape de o coliziune în Marea Chinei de Sud, iar cele două ţări se acuză reciproc de manevre periculoase, pe fondul tensiunilor din această regiune.

Sursă foto: Mediafax

Incidentul a avut loc în apropierea Insulelor Spratly, disputate de China cu Taiwan, Malaysia, Filipine şi Vietnam.

Echipajul distrugătorului chinez Luyang a somat nava militară americană USS Decatur să părăsească zona, informează cotidianul Der Spiegel.

Cele două nave s-au apropiat la doar circa 40 de metri, coliziunea fiind evitată în ultimul moment de nava Decatur.

"Distrugătorul Luyang, aparţinând Chinei, s-a apropiat de nava americană USS Decatur printr-o manevră nesigură şi lipsită de profesionalism, în apropierea Recifului Gaven din Marea Chinei de Sud", a declarat căpitanul Charles Brown, purtătorul de cuvânt al Flotei militare a SUA din Pacific, informează CNN. "Nava militară chineză a efectuat o serie de manevre din ce în ce mai agresive, somând distrugătorul Decatur să părăsească zona. Forţele noastre vor continua să efectueze operaţiuni oriunde permite legislaţia internaţională", a precizat oficialul american.

Washingtonul nu recunoaşte suveranitatea Beijingului asupra unor zone disputate din Marea Chinei de Sud, astfel că Forţele navale americane trimit ambarcaţiuni militare pentru a apăra principiul libertăţii de navigaţie.

Administraţia de la Beijing a denunţat "operaţiunea provocatoare" a navei militare americane. "Distrugătorul SUA a pătruns într-o zonă în care suveranitatea chineză este incontestabilă", a transmis Hua Chunying, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.