29 mai 2023

Începe cel mai mare exerciţiu pentru apărarea României, Saber Guardian 23, la care participă peste 10.000 militari cu 1.700 mijloace tehnice, din 13 ţări. România formează o divizie multinaţională

Florin Jipa

SG23 este desfăşurat în perioada 29 mai – 9 iunie şi reprezintă cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de instruire din acest an şi se va desfăşura în poligoane şi facilităţi militare de instruire din România, anunţă MApN.

Sursă foto: MApN

În cadrul exerciţiului, Armata României va conduce o divizie multinaţională pentru apărarea estului ţării.

Saber Guardian 23 este parte şi ultima secvenţă a exerciţiului mai amplu american, DEFENDER 23, desfăşurat annual în Europa, după 2014, când Rusia a atacat Ucraina şi a anexat illegal Crimeea şi a declanşat războiul din Donbas.

Conduse de Forţele Terestre ale SUA dislocate în Europa, de Corpul V American şi de o divizie multinaţională românească, activităţile Saber Guardian includ prepoziţionarea de echipamente de stoc, marşuri rutiere tactice, traversări ale râurilor, răspunsul la ameninţarea chimică, biologică, radiologică sau nucleară simulată şi operaţiuni de evacuare medicală prin regiune, anunţă armata americană. Simultan, Brigada 41 Artilerie va disloca sisteme multiple de lansare rachete HIMARS în regiunile Mării Negre şi Baltice.

În România, manevrele cu trageri de luptă vor avea loc în poligoanele: Centrul Naţional de Instruire pentru Luptă „Getica” din Cincu, judeţul Braşov, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Smârdan, judeţul Galaţi, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Babadag, judeţul Tulcea, Poligonul de tragere sol-aer din cadrul Şcolii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu” din Capu Midia şi Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa. Totodată, evenimente de instruire din cadrul SG23 se vor derula şi în facilităţile de instruire din Slobozia şi Borduşani, judeţul Ialomiţa, Vărsătura, din judeţul Brăila şi Frecăţei, judeţul Tulcea.

Alături de România, 12 ţări aliate participă cu efective şi tehnică de luptă pentru instruire la exerciţiul multinaţional SG23 - Albania, Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos.