10 iunie 2024

Încep lucrările la noua pistă de decolare-aterizare de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

Andreea Soare

Marţi, pe 11 iunie, este planificată marcarea oficială a începerii lucrărilor la noua pistă de decolare-aterizare a bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, prima pistă cu destinaţie militară construită în România, după 1990, a anunţat MApN, într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Mediafax

„Întregul proiect de investiţii pentru modernizarea şi extinderea bazei are o valoare totală de aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA, iar finalizarea acesteia este estimată a avea loc în aproximativ 240 de luni de la aprobarea acestuia, care a avut loc în anul 2021. În final, suprafaţa bazei va fi de circa 2800 de hectare”, se mai arată în comunicat.

Renovările şi construcţiile de la această bază ar putea să o transforme în cea mai mare bază militară NATO din sud-estul Europei.

Reamintim că realizarea investiţiei imobiliare este împărţită în patru etape. Prin proiectul imobiliar se vor realiza lucrări pentru a asigura utilităţile necesare obiectivului de investiţii (branşamente, racorduri, reţele exterioare, devieri ale reţelelor de energie electrică şi gaze naturale etc), amenajarea terenului, realizarea pistei de decolare-aterizare şi amenajarea zonelor de mişcare aeroportuară. Noua pistă va fi dotată cu punct control pentru zbor, platforme pentru operarea aeronavelor şi sisteme de balizaj şi de radionavigaţie.

De asemenea, proiectul imobiliar mai cuprinde facilităţi administrative şi sociale, zone de tranzit şi depozitare, zone pentru mentenanţa aeronavelor, un parc pentru tehnica militară, împrejmuire şi puncte de control pentru acces, drum perimetral de incintă şi drumuri interioare.