04 iunie 2023

Înarmarea IA dă de gândit liderilor americani. Experţii militari cred că SUA ar trebui să pună limite pentru a evita folosirea nepotrivită a IA pe câmpul de luptă

Andreea Soare

După ce un colonel al Forţelor Aeriene, Tucker Hamilton, a vorbit săptămâna trecută la o conferinţă din Londra despre consecinţele tehnologiei IA pe câmpul de luptă, mai mulţi experţi militari au început să susţină că ar trebui impuse anumite limite de către Congresul SUA asupra folosirii acesteia.

Sursă foto: Profimedia

Colonelul Tucker Hamilton, care face parte din Forţele Aeriene ale SUA, din departamentul care se ocupă cu Testarea şi Operaţiile IA, a avertizat că tehnologia IA poate acţiona în modalităţi periculoase şi a dat drept exemplu o posibilă simulare în care o dronă bazată pe IA ar fi fost programată pentru a identifica o rachetă sol-aer a inamicului, pe care un operator uman i-ar fi cerut dronei să nu o elimine. Însă Hamilton susţine că drona ar putea acţiona, în acest caz, pe cont propriu, nemaiascultând ordinul operatorului uman.

„Sistemul a realizat, apoi, că în timp ce se identifica ameninţarea, uneori, operatorul uman îi putea spune dronei să nu elimine inamicul, însă îl elimina oricum. Deci ce a făcut? A omorât operatorul. A omorât operatorul pentru că o împiedica (n.r. pe dronă) din îndeplinirea obiectivului ei”, a spus Hamilton în cadrul conferinţei.

Cu toate acestea, după ce informaţiile oferite de Hamilton au ajuns în presă, Societatea Regală Aeronautică, cea care a publicat declaraţiile colonelului american de la conferinţă, a emis vineri un comunicat de presă în care a precizat că Hamilton „a spus ceva nepotrivit” şi că experimentul pe care l-a descris el nu a avut loc în realitate.

În urma acestor declaraţii, însă, mai mulţi experţi militari au vorbit despre provocările pe care le aduce IA armatelor.

Generalul maior (r) William Enyart a declarat că „trebuie să fim foarte atenţi la lucrurile despre care s-a vorbit, adică la consecinţele neintenţionate”.

„Fie că vorbim despre chinezi sau despre americanii care o construiesc (n.r.  tehnologia bazată pe IA) sau chiar despre Iran... odată ce este creată, nu o mai poţi ţine secretă. Nu se va întâmpla asta. Aşa funcţionează ştiinţa”, a continuat Enyart.

De asemenea, senatorul american Roger Marshall a declarat pentru The Hill că ar trebuie impuse anumite reguli de către Congres care să se asigure că folosirea IA nu aduce consecinţe nedorite.

Vineri, şi China a exprimat preocupări similare cu privire la înarmarea IA.