16 octombrie 2018

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului cere informaţii privind cazul dispariţiei lui Khashoggi

Teodora Marinescu

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a făcut apel marţi Turciei şi Arabiei Saudite să ofere toate informaţiile pe care le deţin cu privire la dispariţia şi posibila asasinare a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

În noaptea de luni spre marţi, anchetatorii turci au percheziţionat consulatul saudit din Istanbul, unde Khashoggi a fost văzut ultima oară înainte de dispărea la data de 2 otombrie.

Bachelet a salutat într-un comunicat decizia autorităţilor de a oferi acces anchetatorilor în consulat şi a cerut ambelor ţări să se asigure că "nu va mai exista niciun obstacol în calea unei investigaţii prompte, detaliate, eficace, imparţiale şi transparente".

Aceasta a făcut de asemenea apel ambelor ţări să ofere toate informaţiile pe care le deţin în cazul dispariţiei jurnalistului saudit.

"Având în vedere că există suficient dovezi că domnul Khashoggi a intrat în Consulat şi nu a mai fost văzut de atunci, este datoria autorităţilor saudite să ne informeze cu privire la ce s-a întâmplat cu acesta din acel punct", a declarat Bachelet.

Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului american The Washington Post şi critic la adresa prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a dispărut după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru a obţine acte pentru căsătorie.

Oficialii turci sunt de părere că acesta a fost ucis în consulat, însă Riadul neagă toate acuzaţiile care îi sunt aduse.