30 martie 2024

Înainte să intre în Rafah, Armata Israelului primeşte din SUA 25 aeronave F-35 şi 2.300 bombe. Israelul şi SUA ar negocia ca trupe din 3 ţări arabe să controleze Gaza după terminarea războiului

Florin Jipa

În contradicţie cu declaraţiile recente ale administraţiei Biden şi ale şefului Apărării, generalul Charles Q. Brown, Departamentul de Stat al SUA a aprobat în ultima săptămână vânzarea a 24 de avioane de luptă multirol F-35A, 1.800 de bombe MK-84 de 2.000 lb (907 kg) şi 500 de bombe MK-82 de 500 lb (207 kg) către Israel, conform The Washigton Post.

Sursă foto: X

Livrările ar urma să înceapă în curând şi la timp pentru invazia terestră israeliană a oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, precum şi pentru pregătirile de război cu Libanul.

Cu această livrare, Israelul va avea 75 de aeronave F-35, înţelegerea datând din 2008. Statele Unite asigură Israelului un ajutor militar anual de 3,5 miliarde dolari, parte din această sumă fiind materializată în diferite sisteme militare şi muniţii.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vizitat în această săptămână SUA şi ar fi discutat cu oficiali ai Pentagonului despre posibilitatea ca trupe din trei ţări arabe să intre în Gaza pentru menţinerea păcii, la finalul războiului, când Hamas va fi complet învinsă.

Mulţi musulmani şi arabi din SUA i-au cerut preşedintelui democrat să ceară o încetare permanentă a focului, să oprească vânzarea de arme către Israel şi să folosească mai multe pârghii pentru a proteja vieţile civililor, în timp ce o criză umanitară se desfăşoară în Gaza pe fondul războiului în curs de desfăşurare care a fost declanşat de atacul devastator al grupului terorist Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului. 

„Trebuie, de asemenea, să ne oprim pentru a reflecta asupra durerii resimţite de atât de mulţi din comunitatea arabă americană cu războiul din Gaza", spune Biden într-o proclamaţie privind Luna Patrimoniului Arab American publicată de Casa Albă, adăugând că a fost „devastat" de suferinţă.  Biden spune că lucrează pentru a spori ajutorul umanitar în Gaza, pentru a elibera ostaticii luaţi de Hamas şi pentru a stabili o încetare imediată a focului de cel puţin şase săptămâni.

Între timp, premierul Netanyahu avertizează asupra unui război cu gruparea hezbollah din Liban, care a lansat mii de rachete asupra Israelului, şi îşi arată determinarea în ocuparea oraşului Rafah, unde sunt 1,5 milioane de refugiaţi.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, în urmă cu câteva zile, unui grup de membri ai Congresului SUA că „victoria" în Gaza şi „eliminarea" conducerii superioare a Hamas în enclavă sunt la doar „câteva săptămâni distanţă". Netanyahu a spus că Israelul „nu are de ales" decât să intre în Rafah, deoarece „însăşi existenţa ţării este în joc".

Organizaţia Hamas a ucis pe 7 octombrie, într-un atac surpriză, peste 1.200 de israelieni şi a luat ostatici alţi 253, din care peste 130, inclusiv copii şi femei, sunt încă în captivitate, fără să se ştie nimic de soarta lor. Reacţia militară a Israelului a fost una destul de puternică, cu multe bombardamente înainte de intrarea terestră în Gaza, lucru care a dus la multe victime şi degradarea vieţii palestinienilor. Conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, peste 32.000 de palestinieni ar fi fost ucişi, în timp ce jumătate din populaţie suferă de foame. Israelul a precizat că a ucis peste 8.000 de terorişti Hamas până acum, inclusiv mulţi lideri militari.