04 august 2021

În ultimii patru ani, jumătate din banii de investiţii ai României au mers la Apărare, dar companiile de profil de la Economie merg pe pierdere

Florin Jipa

În perioada 2017 – 2020, de când România acordă 2% din PIB pentru Apărare, bugetul de investiţii al MApN a crescut considerabil, ajungând şi până la 40% din totalul investiţiilor la nivel naţional, dar, paradoxal, acest lucru nu s-a văzut şi în industria naţională de profil.

Sursă foto: MApN, inaugurare primul lot transportoare Piranha

În ultimele zile, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a prezentat mai multe date cu pierderile la principalele companii din Apărare.

„Uzina Mecanică Plopeni are datorii la stat de peste 85 de milioane de lei şi face pierderi an de an. Uzina Mecanică Bucureşti are capitaluri proprii negative (adică are mai multe datorii decât active). Doar anul acesta a mai făcut 6.7 milioane de lei datorii suplimentare la bugetul de stat şi face pierderi an de an.

Tohan SA este pe pierderi. În 2020 a avut pierdere de 3.6 milioane de lei. Şi are datorii la stat de peste 30 de milioane de lei. Carfil SA este şi ea pe pierderi, 11 milioane de lei în 2020 şi are datorii de peste 15 milioane de lei, tot la stat.

Automecanica Moreni face pierderi an de an între 8 şi 7 milioane de lei, Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme Cugir sunt, de asemenea, pe pierderi. Cu rezultate operaţionale care s-au înrăutăţit anul trecut faţă de 2019. Pe scurt, tipic companii de stat, care trăiesc din banii contribuabililor,” a postat Claudiu Năsui pe o reţea de socializare.

Ministrul Năsui a anunţat eliberarea din funcţie a administratorilor „speciali” pentru privatizare de la aceste companii, dar oare este de ajuns pentru rentabilizarea acestei industrii acum, când mulţi bani sunt investiţi în echipamente militare?

 

Monitorul Apărării şi Securităţii a făcut o investigaţie pentru anul 2019 privind investiţiile

Conform unei situaţii primită de la Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Apărării Naţionale a investit cel mai mult în anul 2019 dintre toate instituţiile publice. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a investit în 2019 5,7 miliarde de lei, valoare de aproape zece ori mai mare decât Ministerul Sănătăţii (a investit aproape 570 milioane lei) sau Ministerul Educaţiei Naţionale (a investit peste 567 milioane lei).

Majoritatea banilor investiţi de MApN în 2019 au fost pentru echipamente noi. Conform ultimului raport al Agenţiei americane pentru Cooperare în Domeniul Apărării, din 4 decembrie, guvernul român a făcut plăţi, în 2019, de 1,1 miliarde dolari pentru echipamentele achiziţionate de la companii americane.

Pe locul doi la valoarea investiţiilor s-a situat Ministerul Transporturilor, cu peste 4,8 miliarde de lei, iar pe locul trei Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu peste 881 milioane lei.

Alte investiţii au făcut Ministerul Afacerilor Interne, de peste 756 milioane lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de peste 504 milioane lei, Ministerul Apelor şi Pădurilor, de peste 285 milioane lei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, de peste 149 milioane lei, Ministerul Justiţiei, de peste 115 milioane lei lei, Ministerul Public, de peste 65 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe, de peste 47 milioane lei, Serviciul Român de Informaţii, de peste 33 milioane lei şi Serviciul de Protecţie şi Pază, de peste 7 milioane lei.