04 mai 2021

În ultimele 24 de ore, forţele de securitate afgane au răspuns unei ofensive masive a talibanilor în provincia sudică Helmand

Andreea Soare

Forţele de securitate afgane au răspuns unei ofensive masive a talibanilor, în sudul provinciei Helmand, în ultimele 24 de ore, au declarat, marţi, oficiali şi rezidenţi din zonă, după ce militanţii au lansat mai multe atacuri în ţară, în contextul neîndeplinirii de către SUA a prevederilor Acordului de la Doha, care includea retragerea trupelor străine din ţară până la 1 mai, transmite Reuters.

Sursă foto: Hepta

Deşi SUA nu au respectat termenul privind retragerea din Afganistan, procesul de retragere a forţelor americane a început, toate trupele urmând a fi retrase de pe teritoriul afgan până la 11 septembrie.

„A fost un val de explozii şi focuri de arme în oraş, iar sunetul armelor de mici dimensiuni se auzea ca atunci când cineva face popcorn”, a declarat Mulah Jan, un rezident din Lashkar Gah.

Potrivit lui Attaullah, şeful consiliului provinciei Helmand, talibanii au lansat ofensiva luni din mai multe direcţii, atacând punctele de control de la periferia oraşului Lashkar Gah.

Forţele de securitate afgane au lansat atacuri aeriene şi au dislocat trupe de comando în zonă. Insurgenţii au fost împinşi înapoi, însă conflictul a continuat marţi, iar sute de familii au fost strămutate.