07 iunie 2022

În Poligonul Cincu, militari din forţele pentru operaţii speciale au fost sprijiniţi de elicopterul uşor de atac de la Airbus, H145M

Florin Jipa

Airbus Helicopters a realizat prima demonstraţie de tragere cu racheta SPIKE ER2 de pe un elicopter H145M la un eveniment organizat la poligonul Cincu din Braşov, România, anunţă firma din Braşov.

Sursă foto: Airbus

Evenimentul a fost sprijinit de Ministerul Apărării Naţionale şi desfăşurat în cooperare cu Forţele pentru Operaţii Speciale din România care au participat la exerciţiu.

Manevrele militare au constat în simularea sprijinului aerian oferit operatorilor forţelor pentru operaţii speciale de la sol care au primit o misiune de eliberare ostatici. Această misiune cu grad ridicat de risc a fost planificată şi desfăşurată în trei faze, infiltrarea, asaltul asupra obiectivului, cu sprijinul elicopterelor de atac şi extragerea, mai anunţă sursa citată.

Pe timpul misiunii, echipa Forţelor pentru Operaţii Speciale a fost angajată cu foc susţinut din vehicule de luptă blindate, inamice, venite în sprijin. Acest lucru a necesitat angajarea elicopterelor de atac H145M echipate cu HForce şi cu rachete antitanc. Scopul misiunii lor a fost neutralizarea forţelor inamice şi facilitarea evacuării ostaticilor.

Sistemul modular de arme HForce al elicopterului H145M oferă un computer de misiune multifuncţional asociat cu un sistem de control la foc şi poate include un set de arme cu capacităţi pe zi şi pe noapte, cum ar fi un tun de 20 mm, o mitralieră de 12,7 mm, rachete ghidate cu laser şi nedirijate şi, de asemenea, racheta antitanc SPIKE ER2.

Racheta aer-sol Rafael SPIKE ER2 reprezintă cea mai recentă extensie a sistemului de management al armelor HForce dezvoltat de Airbus Helicopters.