13 mai 2024

În jur de 6.000 de ucraineni au fost evacuaţi din Harkov în ultimele trei zile. Luptele din jurul oraşului Vovceansk continuă. Putin îl numeşte pe economistul Andrei Belusouv ministru al apărării

Andreea Soare

Forţele armate ruseşti îşi concentrează toate eforturile militare pe cucerirea oraşului Vovceansk, care se află în nord-estul Harkovului. 1.600 de ucraineni au fost evacuaţi doar din acest oraş, ieri, şi 6.000 de persoane, în total, din regiunea Harkov, de la începutul noii ofensive militare ruseşti. SUA au transmis că au încredere că Ucraina poate să-şi menţină poziţiile în estul ţării şi au recunoscut că ezitarea trimiterii ajutorului militar de la Washington a dus la această nouă situaţie de pe front. Între timp, preşedintele Putin a propus un nou ministru al apărării, pe Andrei Belousov, numindu-l pe Serghei Şoigu secretar în Consiliul de Securitate a Ţării.

Sursă foto: x

În ultimele 24 de ore, au fost evacuaţi tot mai mulţi ucraineni din regiunea Harkov. Forţele ruseşti au înregistrat câştiguri tactice în nordul regiunii, pe direcţia Vovceansk, şi au continuat aici operaţiunile ofensive limitate. Acestea desfăşoară operaţiuni, acum, la sud de Ohirţeve, sugerând capturarea întregului sat.

Situaţia pare să fie extrem de dificilă în oraşul Vovceansk, mai ales că ucrainenii nu au fortificaţii adecvate aici, iar ruşii au încercuit oraşul. Este vorba despre un avans de 2,5 km al ruşilor pe direcţia Vovceansk, unde Moscova a  dislocat cel puţin patru batalioane motorizate din cadrul Districtului Militar Leninngrad.

Şi Statul Major al Apărării din Ucraina a anunţat, noaptea trecută, că situaţia este dificilă în Vovceansk şi pe direcţiile Plina-Likianţi, Plina-Hliboke, Plina-Oliinikove şi Murom-Buruvatka. Kievul a anunţat şi că dislocarea de rezerve militare pentru a stabiliza situaţia în zonă continuă.

În acest context, secretarul de stat american, Antony Blinken, a transmis, duminică seara, că evenimentele din regiunea Harkov şi începutul noii ofensive militare ruseşti au fost cauza ezitării trimiterii ajutorului american în Ucraina, însă că SUA sunt încrezătoare că ucrainenii îşi vor menţine frontul.

Vladimir Putin îl propune pe Andrei Belusouv ministru al apărării

Vladimir Putin i-a propus lui Andrei Belusouv funcţia de ministru al apărării, în contextul în care fostul ministru, Serghei Şoigu, va ocupa poziţia de secretar al Consiliului de Securitate a Ţării.

Numirea lui Andrei Belousov, care este de profesie economist şi care a condus mai multe eforturi de dezvoltare economică a ţării, sugerează, spun analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului, că Putin ar vrea să mobilizeze economia şi industria de apărare rusească pentru a susţine un război de lungă durată în Ucraina şi pentru a se pregăti pentru o posibilă confruntare cu NATO, în viitor. De asemenea, subliniază faptul că Putin este preocupat de nivelul de corupţie, de utilizarea greşită a fondurilor în cadrul armatei ruseşti şi de conflictele dintre armată şi industria de apărare şi speră ca acesta să le rezolve.

Belousov nu are, aşadar, experienţă în armată, însă, în ultima perioadă, s-a ocupat de coordonarea mai multor proiecte privind dronele şi inovarea în industria de apărare. De exemplu, în ianuarie 2023, Belousov a anunţat că a finalizat proiectul privind „Sistemele aeriene autonome”, care prevedea investirea a 7 miliarde de dolari în producerea de 32.000 de drone până în 2030.