24 noiembrie 2021

În contextul tensiunilor cu Rusia, Ucraina lansează o „operaţie specială” la graniţa cu Belarus

Andreea Soare

Ucraina, care acuză Rusia de masarea trupelor în apropiere de teritoriul ucrainean şi susţine că Belarusul ar putea trimite migranţi la graniţele sale, a lansat, miercuri, o operaţie de întărire a securităţii de la frontieră, inclusiv desfăşurând exerciţii militare cu unităţile de paraşutişti şi antitanc, scrie Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Serviciul frontierei de stat a transmis că „operaţia specială” de la graniţa cu Belarus a inclus trupe ale Gărzii Naţionale şi ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Avioanele şi dronele vor fi, de asemenea, folosite pentru patrulare şi monitorizare” a graniţei, a transmis serviciul frontierei de stat.

Ucraina a dislocat 8.500 de soldaţi şi ofiţeri de poliţie la graniţa cu Belarus, din teama de a nu fi prinsă în criza migranţilor.

UE acuză Minskul de trimiterea migranţilor din Orientul Mijlociu la graniţa cu Polonia. Belarus neagă, însă, acuzaţiile.

Totodată, oficialii ucraineni se tem că această criză de la graniţa cu Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, ar putea fi folosită de ruşi pentru a pune în scenă un asalt militar asupra Ucrainei.

Şeful informaţiilor militare ucrainene a anunţat, în acest weekend, că Rusia are peste 92.000 de militari dislocaţi în jurul graniţelor Ucrainei şi că se pregăteşte de un atac, care ar putea avea loc la finalul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Rusia respinge aceste informaţii.

Anul acesta, Ucraina a primit de la SUA rachete Javelin, iar, pe 23 noiembrie, două nave de patrulare au fost luate în primire de către Forţele Navale Ucrainene. Acestea din urmă vor fi folosite pentru întărirea securităţii în Marea Neagră şi Marea Azov.