În contextul disputei pentru cereale, Polonia anunţă că nu va mai furniza arme Ucrainei
Laura BuciuUnul dintre cei mai fideli aliaţi ai Ucrainei, Polonia, a anunţat că nu va mai furniza arme acestei ţări, în contextul în care disputa diplomatică privind cerealele se intensifică, notează BBC.
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că, în schimb, se va concentra pe înarmarea cu arme mai moderne.
Măsura vine în contextul în care tensiunile dintre cele două naţiuni cresc.
Marţi, Polonia l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei din cauza comentariilor făcute de preşedintele Volodimir Zelenski la ONU. Acesta a spus că unele naţiuni au simulat solidaritate cu Ucraina, ceea ce Varşovia a denunţat ca fiind „nejustificat în ceea ce priveşte Polonia, care a susţinut Ucraina încă din primele zile ale războiului”.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat decizia de a nu mai furniza arme Ucrainei într-un discurs televizat miercuri, la o zi de la escaladarea rapidă a tensiunilor dintre cele două ţări din cauza importurilor de cereale.
„Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne”, a declarat Morawiecki.
Disputa privind cerealele a început după ce invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a închis practic toate căile principale de transport maritim din Marea Neagră şi a forţat Ucraina să găsească rute alternative pe uscat. Acest lucru, la rândul său, a dus la faptul că mari cantităţi de cereale au ajuns în Europa Centrală.
În consecinţă, Uniunea Europeană a interzis temporar importurile de cereale în cinci ţări: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, pentru a proteja fermierii locali, care se temeau că cerealele ucrainene duc la scăderea preţurilor la nivel local.
Interdicţia a expirat la 15 septembrie, iar UE a decis să nu o reînnoiască, însă Ungaria, Slovacia şi Polonia au decis să o aplice în continuare.
Comisia Europeană a declarat în repetate rânduri că nu depinde de fiecare membru al UE în parte să elaboreze politica comercială a blocului comunitar.
La începutul acestei săptămâni, Ucraina a intentat procese la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva acestor ţări din cauza interdicţiilor, despre care a spus că reprezintă o încălcare a obligaţiilor internaţionale.
Ministrul ucrainean al economiei, Iulia Şviridenko, a declarat că „este extrem de important pentru noi să demonstrăm că statele membre individuale nu pot interzice importurile de bunuri ucrainene”.
Însă Polonia a declarat că va menţine interdicţia în vigoare, iar o „plângere în faţa OMC nu ne impresionează”.
Morawiecki a declarat că vor creşte numărul de produse interzise de la Kiev dacă Ucraina escaladează disputa privind cerealele. Ministerul polonez de Externe a adăugat că „exercitarea de presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau trimiterea de plângeri la instanţele internaţionale nu sunt metode adecvate pentru a rezolva diferendele dintre ţările noastre”.
În ciuda interdicţiei, cele trei ţări au declarat că vor permite în continuare transportul de cereale prin intermediul lor către alte pieţe.
Kievul a cerut Poloniei să „lase emoţiile deoparte” după ce ambasadorul lor a fost convocat şi, în schimb, a sugerat ca părţile să adopte o abordare constructivă pentru rezolvarea disputei.
Ministrul francez de externe, Catherina Colonna, a declarat miercuri că un studiu al UE a arătat că importurile de cereale ucrainene nu ar paraliza fermierii europeni şi a descris tensiunile ca fiind „regretabile”.
Polonia a oferit mult sprijin Ucrainei în timp ce se apără împotriva Rusiei, îndemnând Germania să furnizeze ţării tancuri de luptă Leopard 2, promiţând avioane de luptă pentru ţară şi primind peste 1,5 milioane de refugiaţi din Ucraina.