12 ianuarie 2021

Imigranţi expuşi frigului în Bosnia. La insistenţele UE, autorităţile bosniace le-au oferit corturi militare şi paturi

Andreea Soare

Sute de imigranţi s-au adăpostit în clădiri abandonate din nord-vestul oraşului bosniac Bihac, expuşi la condiţii extreme de frig, relatează Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Încă din 2018, Bosnia a devenit parte a unei rute de tranzit pentru mii de imigranţi din Asia, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, care doresc să ajungă în ţările mai bogate ale Europei.

Cu toate acestea, este din ce în ce mai dificil pentru graniţele UE şi pentru Bosnia să controleze aceste valuri de imigranţi, aflându-se în situaţia în care lasă sute de oameni fără un acoperiş deasupra capului.

Sunt în jur de 8.000 de imigranţi în Bosnia, 6.500 dintre aceştia aflându-se în jurul capitalei Sarajevo şi în nord-vestul ţării, aproape de graniţa cu Croaţia.

Luni, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, i-a cerut lui Milorad Dodik, membrul sârb al preşedinţiei Bosniei, să consolideze condiţiile de trai ale imigranţilor. Cu toate acestea, părţile croate şi sârbe din Bosnia refuză să găzduiască  imigranţi.

Autorităţile bosniace, care până de curând au ignorat cererile Uniunii Europene, au oferit acum corturi militare şi paturi imigranţilor.