24 iulie 2018

Imagini din satelit arată că regimul din Coreea de Nord a început să destructureze un complex pentru lansarea de sateliţi şi dezvoltarea de rachete balistice

Mircea Olteanu

Imagini filmate din satelit, analizate de Institutul american 38 North, indică faptul că regimul nord-coreean a început să destructureze un complex pentru lansarea de sateliţi şi dezvoltarea de propulsoare pentru rachete balistice şi vehicule de lansare spaţială, informează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Imagini din 20 iulie au relevat că nord-coreenii au început să destructureze o serie de instalaţii din incinta complexului de lansare de sateliţi de la Sohae.

„Deoarece se crede că aceste instalaţii au jucat un rol important în dezvoltarea tehnologiilor pentru programul de rachete balistice intercontinentale ale Coreei de Nord, aceste eforturi reprezintă o măsură semnificativă de consolidare a încrederii din partea Phenianului”, se arată în studiul realizat de 38 North.

Preşedintele SUA, Donald Trump a declarat, după întrevederea sa cu Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, că Phenianul a promis că va distruge un complex pentru testarea de propulsoare pentru rachete.

Trump nu a precizat despre ce complex este vorba, însă un oficial american a spus agenţiei Reuters că este vorba de Sohae.

Studiul Institutul american 38 North vine în contextul îndoielilor crescânde privind soliditatea angajamentelor asumate de Coreea de Nord în ceea ce priveşte denuclearizarea ţării.

Preşedintele american a declarat recent că este "foarte mulţumit" de progresele denuclearizării din Coreea de Nord.