30 noiembrie 2023

IGSU recepţionează azi Centrul de Comunicaţii al Punctului de Comandă Mobil – Naţional, produs de Elbit Systems

Andreea Soare

IGSU va recepţiona, azi, unul dintre cele mai centre de comandă din lume, produse de Elbit Systems. Ceremonia de recepţionare va avea loc la sediul MAI, în prezenţa ministrului de interne, Cătălin Predoiu, şefului DSU, Raed Arafat, inspectorului general al IGSU, generalul Dan Paul Iamandi, şi a ambasadorului Israelului în România, Reuven Azar.

Sursă foto: Mediafax

IGSU recepţionează azi un centru de comunicaţii al punctului de comandă mobil naţional.   

Potrivit MAI, „centrul de Comunicaţii al Punctului de Comandă Mobil Naţional reprezintă o soluţie rapidă şi uşor dislocabilă de comunicaţii şi tehnologia  informaţiei, fiind singurul de acest tip din ţară. Acest centru permite  funcţionarea autonomă a unui punct operativ avansat şi conducerea optimă a  resurselor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă”.

„Autospeciala este configurată ca tren rutier compus din autotractor şi semiremorcă care are capabilitatea de a se extinde pentru a crea spaţiul de lucru adecvat funcţionării unui Punct Operativ Avansat. Semiremorca are în configuraţie o cameră tehnică cu echipamente de comunicaţii de ultimă  generaţie, o sală de briefing şi o sală de conducere operativă. Acesta are capabilitatea de a se interconecta la infrastructura proprie IT&C a MAI prin mai multe medii de comunicaţii, inclusiv radio şi satelitare. Centrul dispune de piloni de comunicaţii extensibili la 18 m, respectiv 30 m înălţime, care permit asigurarea conexiunilor de date de mare capacitate, precum şi acoperirea radioelectronică în zona de dispunere”.

Preţul centrului de comunicaţii al punctului de comandă mobil naţional a fost de 7.609.670,09 lei, inclusiv TVA.

În 2021, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a atribuit Elbit Systems Israel, în urma unei licitaţii, un contract pentru furnizarea a trei centre de comunicaţii pentru punct de comandă mobil naţional, care vor permite instituţiei să gestioneze la un nivel superior situaţiile de urgenţă, prin eficientizarea acţiunilor de intervenţie, şi să-şi diminueze costurile, alături de realizarea oportună a comenzii şi controlului forţelor şi mijloacelor. Estimat la 4,27 milioane de euro, fără TVA, contractul a fost atribuit pentru suma de 3,89 milioane de euro, fără TVA.