05 iulie 2018

Igor Dodon intenţionează să-i explice lui Vladimir Putin poziţia sa privind prezenţa trupelor ruse în Transnistria

Mircea Olteanu

Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat că se aşteaptă să aibă săptămâna viitoare o întrevedere cu omologului său rus, Vladimir Putin, căruia intenţionează să-i explice poziţia sa privind prezenţa trupelor ruse în Transnistria, informează agenţia de ştiri Tass, citând postul NTV Moldova.

Dodon a declarat într-un interviu pentru postul NTV Moldova că Rezoluţia ONU privind retragerea trupelor străine (ruse, n.red) din Transnistria este contraproductivă.

"Voi explica poziţia mea privind trupele de menţinere a păcii şi în general despre Transnistria. (...) Ar fi eronat să spunem că misiunea de menţinere a păcii din Transnistria ar trebui să se încheie", a declarat preşedintele Republicii Moldova.

Guvernul de la Chişinău a explicat că rezoluţia ONU vizează Grupul operativ al trupelor ruse, o unitate care are drept sarcină declarată să păzească depozitele de armament rămase din perioada sovietică în regiunea Transnistria.

Moscova mai precizează că Grupul operativ al trupelor ruse oferă sprijin forţelor ruse de menţinere a păcii, trimise în zonă în conformitate cu Acordul privind Principiile pentru o soluţionare paşnică a conflictului armat din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, înţelegere încheiat pe 21 iulie 1992.

Chişinăul doreşte înlocuirea trupelor ruse cu o misiune civilă de observatori internaţionali, însă regimul de la Transnistria se opune acestei iniţiative.