11 iunie 2019

Igor Dodon: Chestiunea Transnistriei nu poate fi soluţionată prin federalizarea Republicii Moldova

Mircea Olteanu

Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat că problema transnistreană poate rezolvată doar în cadrul Republicii Moldova, iar scenariul federalizării ţării este imposibil pentru că ar putea submina coaliţia din Parlamentul de la Chişinău, informează site-ul agenţiei Tass.

Sursă foto: Mediafax

"Este imposibilă federalizarea Moldovei pentru că ar putea submina în mod serios coaliţia din Parlament", a declarat Dodon la postul TV-8. Preşedintele de la Chişinău a mai afirmat că membrii coaliţiei, Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM, au păreri diferite în ceea ce priveşte această chestiune.

"Chestiunea Transnistriei poate fi rezolvată doar în cadrul Moldovei", a mai afirmat Dodon, adăugând că orice propunere venită din străinătate nu va avea suficient sprijin pentru a fi implementată.

"Dacă Moscova sugerează ceva, Occidentul o va bloca, şi vice versa", a explicat preşedintele de la Chişinău.

Pe data 8 iunie, după negocieri dificile, s-a format un nou Guvern al Repulicii Moldova, atunci când majoritatea parlamentară, ce cuprinde Alianţa ACUM şi PSRM, formaţiunea preşedintelui suspendat Igor Dodon (prorus), a votat-o pe Maia Sandu în funcţia de premier.

Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat neconstituţional decretul de numire în funcţia de prim-ministru a Maiei Sandu şi a noului Guvern. Fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC în funcţia de preşedinte interimar şi a declarat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.