10 mai 2024

IDF, în contextul deciziei SUA de a suspenda transferul de arme: Avem îndeajuns de multe arme pentru Rafah. Netanyahu transmite că israelienii vor lupta cu unghiile, dacă vor fi nevoiţi

Andreea Soare

Forţele Armate Israeliene au transmis, joi, că armata are îndeajuns de multă muniţie pentru misiunile sale, în contextul în care preşedintele american, Joe Biden, a ameninţat că va suspenda transferul unor echipamente militare dacă Israelul lansează o ofensivă în sudul oraşului Rafah, din Gaza, scrie Times of Israel.

Sursă foto: Mediafax

„IDF are arme pentru misiunile pe care le plănuieşte, inclusiv pentru misiunile din Rafah. Avem tot ce este necesar”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF, amiralul Daniel Hagari.

Cu toate acestea, deşi armata susţine că are muniţia necesară, unii experţi cred că dacă Israelul decide să lanseze o ofensivă în zonele populate din Rafah se va confrunta şi cu un răspuns din partea Hezbollah, care va duce la un război în toată regula şi la nevoia de arme de la Washington.

Şi prim-ministrul Benjamin Netanyahu a răspuns, joi seară, avertismentului lui Biden, care l-a pus să aleagă între operaţiunea din Rafah şi armele americane, şi a transmis că dacă Israelul „va fi nevoit să lupte singur, o va face”.

„În timpul Războiului de Independenţă, de acum 76 de ani, am fost puţini împotriva multora. Nu aveam arme, exista un embargo asupra Israelului, însă aveam putere, curaj şi unitate – am câştigat”, a spus acesta.

„Azi suntem mai puternici. Suntem determinaţi şi uniţi pentru înfrângerea inamicului nostru şi a celor care vor să ne distrugă. Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile. Dar avem mult mai mult decât unghiile”, a spus Netanyahu.

În acest moment, operaţiunea militară israeliană din Rafah se limitează la estul oraşului. În jur de 1,5 milioane de persoane se află în acest oraş.

Ieri au apărut şi informaţii potrivit cărora avertismentul lui Biden pentru Netanyahu nu a apărut în ultimele zile, ci în urmă cu câteva săptămâni, în conversaţiile dintre cei doi oficiali. Însă, văzând că prim-ministrul israelian nu îl ascultă, preşedintele american a decis să facă public avertismentul privind operaţiunea din Rafah.