29 martie 2021

Identitatea a trei dintre indivizii care torturează prizonierii din Izoliatsia, din regiunea Doneţk, făcută publică de către Bellingcat

Andreea Soare

Bellingcat, o organizaţie internaţională de investigaţii, a identificat trei dintre indivizii care sunt implicaţi în acţiunile de tortură din Izoliatsia (Izolarea), o închisoare din Doneţk condusă de către forţe armate ilegale în partea ocupată de Rusia a regiunii Doneţk, transmite Unian.

Sursă foto: Twitter

Stanislav Aseyev, un jurnalist ucrainean care a reuşit să scape din mâinile acestor indivizi în 2019, în urma unui schimb de prizonieri, a publicat pozele acestora pe o platformă de socializare. Aceştia ar fi implicaţi în acţiuni de tortură, bătăi şi încălcări ale drepturilor prizonierilor.

Unul dintre aceştia este Iurii Krivonos, poreclit „Tolstiy” (Grasul), acesta ocupându-se de supravegherea închisorii. Cel de-al doilea bărbat este Vladimir Butenko, născut în Artemivsk, Ucraina, mâna dreaptă a lui Krivonos, iar cel de-al treilea este Ruslan Eremichev, poreclit „Yermak”, care se ocupă în principal de fetele închise în Izolatsia. Aceştia ar fi plătiţi cu 530 de dolari pe lună  pentru torturarea prizonierilor.

Izoliatsia este o închisoare secretă aflată în partea ocupată de Rusia din Doneţk, condusă de către Ministerul Securităţii Statului. A fost creată în iunie 2014 şi, potrivit informaţiilor oferite de jurnalistul ucrainean, mulţi deţinuţi sunt ţinuţi acolo ani la rând fără a avea parte de un proces. Mulţi dintre deţinuţi sunt foşti membri ai unor formaţiuni armate ilegale din Rusia.

În 2020, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a lansat o campanie de conştientizare prin care cere comunităţii internaţionale să ia atitudine cu privire la torturile şi tratamentul inuman din închisoarea Izoliatsia.

Mai multe poze din închisoare au fost făcute publice prin intermediul Telegram, în luna ianuarie. În acestea se pot vedea şi mai multe vehicule militare depozitate în interiorul închisorii.