10 noiembrie 2018

Ideea unei armate europene este "foarte jignitoare" pentru preşedintele american Trump

Bianca Pavaluca

Preşedintele american Donald Trump a criticat vineri planul omologului său francez Emmanuel Macron, conform căruia Uniunea Europeană ar trebui să aibă o armată proprie, catalogând ideea drept „foarte jignitoare”, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Declaraţiile preşedintelui american au fost făcute la sosirea în Paris, cu ocazia ceremoniilor organizate la 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

„Foarte jignitor, poate că Europa ar trebui mai întâi să îşi plătească partea în cadrul NATO”, a transmis Donald Trump printr-un mesaj postat pe Twitter.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi că Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze propria armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare, denunţând apariţia unor "puteri autoritariste" şi evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite.

"Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care arată că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, şi care să fie mai suverană", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului Europe 1.